Članak

Nova senzacija:Rusija izbacila Španiju!

Treći učesnik četvrtfinala Svjetskog prvenstva je selekcija Rusije koja je poslije penala savladala Španiju. Nakon 90 minuta i produžetaka bilo je 1:1 da bi u penal seriji domaći slavili sa 4:2. Dva p

Treći učesnik četvrtfinala Svjetskog prvenstva je selekcija Rusije koja je poslije penala savladala Španiju. Nakon 90 minuta i produžetaka bilo je 1:1 da bi u penal seriji domaći slavili sa 4:2. Dva penala je odbranio Akinfeev.

Utakmica je počela odlično za Špance s obzirom da su do vodstva stigli u 12. minuti kada je poslije ubačaja Asensia iz slobodnja loptu u vlastitu mrežu pospremio Ignashevich.

Nakon gola selekcija sa Pirinejskog poluotoka je počela kontrolisati igru, dok su se Rusi postepeno oslobađali. Domaći su do izjednačenja stigli u 41. minuti. Sa penala je pogodio Dzyuba, a prethodno je Pique igrao rukom.

U drugom poluvremenu domaći su postavili bunker ispred svog gola, a ruski bedemi na Luzhniki stadionu su izdržali do penala.

Imali su Španci potpunu kontrolu nad utakmicom, držali su posjed, napravili su 800 više tačnih dodavanja, ali do ozbiljnijih prilika pred golom Akinfeeva nisu dolazili.

U 85. minuti rezultat su mogli promijeniti rezervisti Aspas i Iniesta, ali je Akinfeev bio na mjestu.

Produžeci su bili praktično kopija drugog poluvremena: jalovi napadi Španije i dobra odbrana Rusije.

Na kraju se ušlo u penal seriju. Prvi promašaj viđen je u trećoj seriji, Kokeov penal je odbranio Akinfeev, da bi Golovin bio siguran za 3:2. Četvrta serija donosi pogotke na obje strane. U petoj seriji Aspas je ponovo promašio, a junak domaćih postao je golman Akinfeev koji ponovo odbranio udarac sa bijele tačke.

Rusija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Hrvatska – Danska.

#Sport