Članak

Parlamentarci odlaze na odmor: Ništa od hitne sjednice PD PSBiH u vezi Pelješkog mosta

S obzirom da nema nikakvih informacija da li su poduzeti konkretni koraci po tom pitanju, Emrić je kazao da su zatražili hitnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH samo sa ovom tačkom dnevnog reda.

SARAJEVO, (Patria) - Nesporazumi oko izgradnje Pelješkog mosta nastavljeni su i danas. Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio pismo Andreju Plenkoviću u kojem je tražio da u duhu dobrosusjedskih odnosa obustavi izgradnju Pelješkog mosta, hrvatskom premijeru pismom se obratio i ministar finansija i trezora BiH i Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda koji je naveo da stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su isključivo lični stavovi Zvizdića i SDA.

No, ova priča neće se naći pred zastupnicima Parlamenta prije septembra sigurno, jer zahtjev Jasmina Emrića (A-sda) za hitnom sjednicom Predstavničkog doma PSBiH nije urodio plodom. Faktički sutra počinje godišnji odmor parlamentaraca i hitne sjednice neće ni biti.

Emrić je podsjetio na usvojenu Deklaraciju kojom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.  

- Pozvali smo i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, poduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru – kazao je Emrić.

S obzirom da nema nikakvih informacija da li su poduzeti konkretni koraci po tom pitanju, Emrić je kazao da su zatražili hitnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH samo sa ovom tačkom dnevnog reda.

Iz Parlamenta BiH potvrdili su za Patriju da od održavanja ove sjednice za sada nema ništa.

#BiH