Članak

Borački zakon provjeravaju stručne službe, Parlament može prihvatiti ili odbiti usaglašeni tekst

Prema proceduri, rekao je Tufekčić, Parlament bi zakon trebao prihvatiti ili odbiti, ali ne bi mogli dodatno mijenjati sam tekst Zakona.

(Patria) - Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjedavajući Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić rekao je da još nije dato 'zeleno svjetlo' da se Prijedlog Zakon o demobilisanim borcima spusti u parlamentarnu proceduru. Tufekčić je u telefonskom komentaru za agenciju Patria rekao da stručne službe Parlamenta još jednom provjeravaju tekst usaglašenog Zakona, nakon čega će taj tekst u pisanoj formi biti dostavljen članovima Komisije, predstavnicima demobilisanih boraca, a zatim upućen i u parlamentarnu proceduru.

Zajednička komisija oba doma Parlamenta FBiH usaglasila je u ponedjeljak konačni tekst Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji sada treba da se ponovo nađe na izglasavanju u oba doma Parlamenta FBiH. Novi Zakon o demobilisanim borcima definiše niz prava bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a, a među njima i novčanu naknadu i zdravstveno osiguranje za one demobilisane borce koji nemaju zaposlenje ili penziju.

Nakon što je Borački zakon prošle sedmice usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a zatim sa dodatnim amandmanima i na Domu naroda, tekst tog zakona jučer je usaglašavala zajednička Komisija oba doma. Predstavnici demobilisanih boraca izjavili su da mogu biti zadovoljni sa tekstom Zakona, te da sada samo čekaju njegovu konačnu promjenu, odnosno novo usvajanje u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na pitanje da li Zakon o demobilisanim borcima može biti oboren na Parlamentu, sada kada je tekst Zakona usaglasila i Zajednička komisija, Tufekčić je rekao da Prijedlog Zakona koji dobiju od Komisije zastupnici odnosno delegati mogu odobriti ili oboriti. 

Prema proceduri, rekao je Tufekčić, Parlament bi zakon trebao prihvatiti ili odbiti, ali ne bi mogli dodatno mijenjati sam tekst Zakona. Ukoliko Zakon bude usvojen na Parlamentu, njegova primjena trebala bi početi od 1. januara 2019.

#BiH