Članak

Vučić optužio Prištinu da su ugrozili mir

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci, je danas u toku dana posjetio sjever Kosova u pratnji nekoliko desetaka pripadnika specijalnih policijskih snaga rekavši da je riječ o sasvim običnoj posjeti lokalnom

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je ocijenio da je dolazak Hashima Thacija, predsjednika Kosova, s pripadnicima specijalnih policijskih snaga ROSU na vještako jezero Gazivode na sjeveru Kosova "prijetnja ratom".

Srbijanski predsjednik smatra da je njegovim dolaskom "ugrožen i napadnut mir", te je dodao:

"Pokušano je da se od Srbije dobije odgovor koji bi iskoristili zajedno sa dijelom međunarodne zajednice za satanizaciju naše zemlje. Neki međunarodni faktori i dio prištinskih medija su se trudili da nas demonizuju i ovu posjetu pretvore u običnu šetnju, kafu. Kao našalili su se, prošetali dugim cijevima, maltretirali ljude i vratili se nazad".

Vučić je, kako prenosi N1, ukazao da je u pratnji Thacija bilo između 110 i 130 pripadnika specijalnih policijskih snaga koji su bili "naoružani dugim cijevima". Tvrdi da su oni zauzeli sve "pristupne saobraćajnice i objekte na Gazivodama". Naglasio je sljedeće:

"Maltretirali su više lica. Privodili ih i zadržavali. Nemaju šta da traže na sjeveru Kosova i Metohije s dugim cijevima".

Prema njegovim riječima, ovim je prekršen Član devet o principima odnosa između Srbije i Kosova jer je u tom dijelu Kosova regionalni policijski komandir osoba srpske nacionalnosti.

"Srbi nisu ništa znali. Svi pripadnici policije su bili albanske nacionalnosti. A kaže se da će sastav policije na sjeveru odražavati etnički sastav stanovništva. Sastav je bio stoprocentno u korist Albanaca koji su izvršili banditski upad", smatra predsjednik Srbije.

Prema Vučiću, na Gazivodama je bilo raspoređeno 12 specijalaca, 90 policajaca i isto toliko pripadnika policije je bilo u rezervi spremno da interveniše.

Naglasio je da srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova niko nije obavijestio o dolasku Thacija, a potom je dodao:

"Danas se vidjelo da naš narod nema na koga da se osloni osim na sebe i srpsku državu. Reakcija Evropske unije je takva da je rađe ne bih komentarisao. Pozvali su nas na uzdržanost, a čega da se uzdržimo? Čime smo ih naterali da gaze sporazume?".

Predsjednik Srbije naredio je u subotu stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene pripravnosti nakon vijesti da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode na granici Kosova i Srbije, prenijela je Al Jazeera Balkans. 

Vučić je današnji sutaciju na sjeveru Kosova okarakterisao kao "prijetnju ratom".

Pozvao je srpsko stanovništvo na Kosovu da ostane "mirno" i da će Srbija ipak nastaviti dijalog s Kosovom.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci, je danas u toku dana posjetio sjever Kosova u pratnji nekoliko desetaka pripadnika specijalnih policijskih snaga rekavši da je riječ o sasvim običnoj posjeti lokalnom stanovništvu.

#Region