Članak

'BiH su potrebni specijalistički policijski timovi'

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismet Dahić smatra da političari trebaju donijeti bolja zakonska rješenja

SARAJEVO, (Patria) - Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismet Dahić smatra da političari trebaju donijeti bolja zakonska rješenja, kako bi se smanjili problemi sa kojima se susreću policajci u BiH.

„Ne izriču se odgovarajuće sankcije za najteža krivična djela“, rekao je Dahić na N1 televiziji, govoreći o ubistvu dva sarajevska policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u petak u naselju Alipašino Polje.

„Policijska potrola iz općine Novi Grad Sarajevo ne može djelovati u Centru ili obratno", rekao je Dahić, ističući zakonske prepreke za djelovanje policije u BiH.

Govoreći o odnosu politike i policije Dahić je rekao da se policajci provjeravaju prilikom prijema u službu, pa i za najniži čin, ali da ne zna da li se „provjeravaju oni čija se lica smiješe s plakata".

Dahić smatra da je potrebno izmijeniti zakonske odredbe i fomirati specijalističke timove koji bi imali ovlasti na području cijele Bosne i Hercegovine. Dahić je poručio da policija ima broje informacija o kriminalcima, pa i automafiji, ali da ne postoji učinkovita sankcija.

„ ... Nemaju odgovarajuću ekipu koja će djelovati. Zato nam trebaju specijalističke ekipe", rekao je Dahić, prenosi Patria. 

#BiH