Članak

Najniža stopa nezaposlenosti u EU u posljednjih 18 godina

Ovo je najniže zabilježena stopa nezaposlenosti u EU od početka mjerenja mjesečne nezaposlenosti u EU, u januaru 2000. godine.

BRISEL, (Patria) - Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u septembru u eurozoni iznosila je 8,1 posto i ostala je stabilna u poređenju sa avgustom 2018. godine, a smanjila se u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 8,9 posto, podaci su Eurostata, statističkog ureda Evropske unije.

Radi se o najnižoj stopi nezaposlenosti u eurozoni od novembra 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti u EU iznosila je 6,7 posto u septembru 2018. godine, i ostala je stabilna u poređenju sa prethodnim mjesecom. Stopa nezaposlenosti je manja i u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 7,5 posto.

Ovo je najniže zabilježena stopa nezaposlenosti u EU od početka mjerenja mjesečne nezaposlenosti u EU, u januaru 2000. godine.

Među državama članicama, najniža stopa nezaposlenosti u septembru 2018. godine zabilježena je u Češkoj 2,3 posto, te Njemačkoj i Poljskoj 3,4 posto, dok su najviše stope nezaposlenosti zabilježene u Grčkoj 19 posto u julu i Španiji 14,9 posto.

#Svijet