Članak

KOMENTAR Poraz velikosrpske politike u BiH: Kako je Orić oslobođen od optužbi

Ovaj slučaj ostat će upamćen po ključnom zaštićenom svjedoku O-1, kojeg je i Sud, sada zvanično proglasio nekredibilnim.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Drugostepeno vijeće Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, danas je potvrdilo prvostepenu presudu u kojoj su Naser Orić, bivši komandant ARBiH u Srebrenici, i Sabahudin Muhić, pripadnik ovih snaga, oslobođeni optužbi!

Ovo je ujedno i konačna presuda, jer Tužilaštvo BiH više nema pravo žalbe. Poražavajuća, odnono najporažavajuća činjenica u cijelom procesu je sramna izjava tužioca Mirosava Janjića koji nije ni prisustvovao presudi, a koji je poručio da nije bio u sudnici, jer nema Suda BiH! 

Kako nema Janjiću, kada si upravo Sudu BiH optužio Orića i Muhića da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Slučaj će ostati upamćen po ključnom zaštićenom svjedoku O-1, kojeg je i Sud, sada zvanično proglasio nekredibilnim.

O-1 je svjedočio iz Beograda. Za njega zna i Aleksandar Vučić i Tužilaštvo Srbije. Odbrana je imala saznanja da je O-1 pripreman u Srbiji. I osnovane sumnje da su u cijeli proces bile uključene institucije susjedne Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, na čelu sa srbijanskim predsjednikom Vučićem. Nakon svega, odbrana ipak može reći da je pobijedila pravda, a obraz heroja srednjeg Podrinja i svih boraca Armije RBiH je sačuvan. 

Više puta je za O-1 odbrana ustvrdila da je potpuno nekredibilan svjedok, da je tokom kompletnog procesa više puta mijenjao iskaz i da je njegovo svjedočenje u potpunoj suprotnosti s iskazom ostalih svjedoka, ne samo odbrane nego i optužbe.

Lejla Čović, advokatica Orića, zaključila je da se radi o svjedoku koji je 11 puta osuđivan za djela teškog razbojništva i lažnog prijavljivanja, ali da je za njim izdata i potjernica zbog razbojničke krađe.

Tužilac Miroslav Janjić je u završnim riječima pokušao da uvjeri Apelaciono vijeće da je O1 kredibilan, pa je čak tražio  opravdanje za ranije krivične i prekršajne postupke O1. 

Janjić se tokom cijelog postupka trudio da dokaže kako su trojica boraca VRS zarobljeni pa ubijeni, što prilikom svjedočenja na Sudu BiH nisu prihvatile čak ni porodice ubijenih. Savić Stojanka je kazala da joj je muž poginuo kao borac dok je pucao iz mitraljeza osamdesečetvorke. Kćerka komandanta srpske vojske Milutina Miloševića koji je poginuo na tenku dok je napadao na Konjević Polje je došla na Sud BiH, a nije htjela svjedočiti odnosno govoriti po želji tužioca. Za Slobodana Ilića je dokazano da je poginuo u borbi prsa u prsa sa 'Zulfinom grupom'.

Dakle, jasno je dokazano da su poginuli borci VRS dobro poznata imena i osobe o kojima su napisane knjige i opjevane pjesme u srpskom narodu poginuli sa puškom u ruci.

Za Milutina Miloševića se govori da je bio jedan od Vojvoda pod čijom su komandom u maju 1992. godine pobijene na stotine civila a desetine hiljada protjerano iz svojih domova a njihova imovina opljačkana i uništena.

Sud je tokom saslušanja zaštićenog svjedoka O1 imao priliku da vidi da je ovaj svjedok izuzetno nekredibilan, prvenstveno zbog činjenice da je prilikom svakog saslušanja, uključujući i saslušanje u prvostepenom postupku ali i na pretresu pred Apelacionim vijećem, mijenjao svoje iskaze i to pokušavao bezuspješno pravdati neshvatljivim navodima.

Orić je nakon oslobađajuće presude izrazio saučešće porodicama ubijenih, ali i zahvalio im se i čestitao što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama.

#BiH