Članak

Novalić: Penzije ne smijemo isplatiti bez usvojenog budžeta za 2019. godinu

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) izjavila je kako budžet FBiH treba da usvoji novi saziv Doma naroda, nakon čega je odbila sazvati sjednicu starog saziva tog doma

SARAJEVO, (Patria) – Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da, ukoliko ne bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti nijednu obavezu koja se finansira iz budžeta i da to znači da već u februaru neće biti plata, dodataka i invalidnina.

On je rekao da više nije u pitanju ko je u pravu, već da li će penzioneri u februaru imati od čega kupti lijekove i hranu.

"Šta se tiče penzionera, osnovni problem kod isplate penzija jeste neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO za 2019. godinu. Bez njega nisu moguće isplate“, rekao je Novalić za današnje "Nezavisne novine".

On je upozorio da su Vladi FBiH "ruke vezane" te naveo da je za privremeno finansiranje kasno.

"Dakle, sve dok se ne sazove stari ili konstituiše novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz budžeta, koji je prošao samo pola procedure, odnosno Predstavnički dom", pojasnio je on.

"Nadam se da, ipak, do toga neće doći i da će sjednica starog saziva /Doma naroda FBiH/ biti sazvana u roku", rekao je Novalić.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) BiH izjavila je kako budžet FBiH treba da usvoji novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH, nakon čega je odbila sazvati sjednicu starog saziva tog doma, piše NAP.

Da bi se konstituisao novi saziv Doma Parlametna FBiH potrebna je konačna odluka Ustavnog suda BiH (zasjeda 31. janaura), o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH.

#BiH