Članak

Konaković: SDA pokušava paralizirati Kanton Sarajevo

Konaković je kazao da je riječ o neljudskim potezima.

SARAJEVO; (Patria) - Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS kazao je danas da će sutra biti održana sjednica Skupštine na kojoj će se razmatrati i Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu bez obzira na apelaciju koju je podnio federalni premijer Fadil Novalić Ustavnom sudu FBiH. Novalić je zatražio da se donese privremena mjera osiguranja i zaustavi proces donošenja Budžeta KS sve do okončanja sudskog postupka.

-  Budžet je krovni zakon ove institucije iz koje se finansira život u ovom kantonu. Sve što se dešava od projekata, budžetskih uposlenika, socijalnih, boračkih davanja, trudnicama, porodiljama bi trebalo po mišljenu premijera Novalića, a na sugestiju zastupnika Mahira Devića i Aljoše Čampare trebalo stati i za to ima samo jedan razlog jer SDA više nije vlast u KS – kazao je Konaković.
 
Konaković je kazao da je riječ o neljudskim potezima.

-  Ako ste spremni samo zato što niste vlast zaustaviti Budžet koji ste sami predložili dva puta i dva puta ga povukli, to nije ljudski. 

Konaković je podsjetio da je Vlada na odlasku potpisala kolektivne ugovore sa sindikatima u septembru prošle godine čime su se povećali troškovi za nekoliko miliona KM. 

-  To je prva šteta koja bi nastala zbog ogromnog broja tužbi budžetskih korisnika. Druga šteta nedonošenja Budžeta i zakona o izvršenju Budžeta jeste status Univerziteta u Sarajevu koji je zbog prelaska na trezorsko poslovanje potpuno blokiran u funkcionisanju sve do usvajanja Budžeta. Oni ne mogu dobiti svoju dvanaestinu koju su dobijali ranije niti je ona dostatna za sve potrebe. Moramo do 31. januara usvojiti ovaj Budžet. 

Klub SDA se preko premijera Novalića odlučio na pokušaj paralize života u KS, kazao je Konaković dodajući da je riječ i o političkom pritisku. On je kazao da će biti upućen odgovor Ustavnom sudu FBiH. 

-  Ovo je pokušaj da se destabilizira jedna nova većina i vlast u KS. 

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da premijer Novalić nema aktivnu legitimaciju za podnošenje jednog ovakvog zahtjeva. 

-  On nije imao ustavno pravo da podnese jedan ovakav zahtjev. Ustav FBiH je vrlo jasan da pitanje ocjene ustavnosti kantona ili ustavnosti kantonalnog zakona može podnijeti samo premijer ili trećina zastupnika u Skupštini KS. Iznenađuje me jedno ovakvo postupanje i šteta koja može proizaći iz jedne ovakve situacije – kazala je Brčić. 

Ona je kazala da ne vidi mogućnost da Ustavni sud FBiH pozitivno odgovori na Novalićevu apelaciju. Istakla je da je u apelaciji navedeno da bi „donođenje Budžeta nanijelo nesagledivu štetu“, a nijednom rečenicom nije obrazloženo u čemu bi se ogledala ta šteta. 

Predsjedavajući Skupštine KS napomenuo je da su i zastupnici SDA uputili desetine amandmana na Budžet KS, a sada tvrde da je neustavan. Ukoliko zastupnici SDA odbiju učestvovati na sutrašnjoj sjednici bit će im odbijeno od paušala, kazao je Konaković dodajući da će uskoro biti i rebalans Budžeta. 

On je kazao da je poslao i poruku premijeru Novaliću, ali da nije dobio nikakav odgovor. 

#BiH