Članak

Ivancov: Ako želite čuti nešto loše od mene na adresu SDA, to nećete čuti

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se danas danas u Sarajevu

SARAJEVO, (Patria) - Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se danas u Sarajevu na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

"Ako želite čuti nešto loše od mene na adresu SDA, to nećete dobiti. Moj odnos je poštovanje prema svim političkim strankama i liderima. Ja ću pričati, samo zato što sam i sazvao ovu sjednicu danas", kazao je Ivancov novinarima u Sarajevu nakon sastanka ambasadora PIC-a, koje je Ivancov sazvao nakon što je SDA najavila da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH da preispita naziv imena Republika Srpska. 

Ivancov, iako je sazvao sjednicu, rekao da je izdvojio svoje mišljenje od ostalih kolega iz PIC-a.

"Rusija se nije saglasila sa zajedničkom izjavom PIC-a, jer je ona uopštena. Svi su krivi i niko nije kriv", kazao je ruski ambasador.

On je novinarima rekao da inicijativa SDA izaziva nestabilnost i smanjuje međusobno povjerenje među narodima i zaustavlja formiranje vlasti na svim nivoima. Međutim, on nije želio odgovoriti na pitanje novinara zašto ranije nije sazvao sjednicu PIC-a kada je Milorad Dodik prijetio otcjepljenjem RS-a.

"Zahtjev SDA nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. U ovoj situaciji je postojao razlog zbog kojeg smo ovdje. Sve moje kolege su shvatili ozbiljnost. Nismo se dogovorili oko zajedničke izjave. O njihovom stavu je bolje da pitate njih nego mene. Ja se nisam mogao pridružiti tekstu koji ćete dobiti", dodao je Ivancov.

On je kazao da se “taj tekst ne fokusira na problem koji je izazvao novonastalu situaciju”.

"U njemu se govori o greškama svih političkih aktera u BiH. Kao rezultat svi su krivi i možda niko nije kriv. Moj cilj nije u tome da kinjimo nekoga. Ja sam zainteresiran za stabilnost BiH, ali to što se desilo u četvrtak narušilo je tok pregovora, to je ta poruka koju trebam poslati", dodao je Ivancov, javlja Patria.

#BiH