Članak

Zdravko Grebo: Čovjek kojeg smo voljeli i poštovali   

Posljednji ispraćaj profesora Zdravka Greba, bit će u petak, komemoracijom na Pravnom akultetu u Sarajevu i sahranom na groblju Bare. 

Piše: Sead Omeragić


Profesor dr. Zdravko Grebo preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini. Bio je profesor emeritus na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.  
Rođen je 1947. godine u Mostaru. Umro je 29. jauara 2019., na isti dan kada i njegov prijatelj prof. dr. Nijaz Duraković,  lider i osnivač SDP-a BiH, veliko ime historije Bosne i Hercegovine. Nijaz je umro 2012., tačno prije sedam godina. Sudbina je udeverala da dva velika Hercegovca odu na isti dan.       

Zdravko Grebo je bio redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu na predmetu Teorija prava. Osnivač je gradskog radija ZID i Izdavačke kuće ZID, koji su radili i u vrijeme krvave opsade Sarajeva. Bio je direktor Međunarodnog postdiplomskog centra za Europske studije na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Osnivač Otvorenog društva BiH, Helsinškog parlementa građana BiH, nosilac je Nagrade Europskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije, Rooseweltove medalje i Francuske legije časti.

Zdravko Grebo je bio neko za koga su obični ljudi uvijek nalazili samo lijepu riječ. Čovjek kojeg si morao poštovati.

Dan poslije odlaska sa ovog svijeta, pustili su njegovo obraćanje građanima u kojem citira tekst zapisan na monolitu New England Holocaust Memoriala u Bostonu: „Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunist. Zatim su došli po Jevreje, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrej… Kada su došli po mene, tada više nije bilo nikoga da se pobuni.”

Bilo je to u njegovom stilu, citat koji je možda najbolje objašnjavao dolazak, bolje reći povratak fašizma, već viđenog na ovim prostorima.

Važio je za odanog “šezdesetosmaša” iz vremena studentskih revolucija.    

Ali, više od svega bio je divni i plemeniti čovjek, kojim je vladala golema prostodušnosti i iskrenost. Onaj koji je volio svoju Hercegovinu i fudbalski klub Velež, tu davnu, dragu iskru koja čitav život pali vatru u srcima Mostaraca. To ime koje simbol Hercegovine i mnogo više od fudbala.  

Posljednji ispraćaj profesora Zdravka Greba, bit će u petak, komemoracijom na Pravnom akultetu u Sarajevu i sahranom na groblju Bare. 

#BiH