Članak

Karačić: Moja kćerka nije sačinila akt za Lukača

Prešućeno da će Dragan Lukač, bivši direktor FUP-a nastaviti svoj policijski angažman

Piše: A. Čorbo-Zećo


U javnosti je prešućeno da će Dragan Lukač, bivši direktor FUP-a nastaviti svoj policijski angažman kao glavni inspektor u kabinetu direktora Uprave policije, ali se naknadno pojavio dokument koji to dokazuje. 

Novom pozicijom u FUP-u stvorene su pravne pretpostavke da Lukač nakon „sljedećeg penzionisanja“ dobije i novčanu otpremninu koja može iznositi i do 30.000 KM. 
Reakciju na tekst Patrije pod naslovom „Akt za novu poziciju Lukača sačinila kćerka vlasnika firme koja održava zgradu FUP-a!“ uputio je vlasnik firme Galbolos Džemo Karačić.

On je kazao da njegova kćerka Alma Karačić, inače uposlenica FUP-a  nije sačinila akt za Lukačev policijski angažman kao glavnog inspektora, već druga osoba Amila Karčić.

"Moja kćerka nije napisala taj akt. Moja firma radi ne samo sa Federalnim MUP-om, nego i drugim institucijama, a nakon što dobijemo tender", kazao je Karačić.

Prema Zakonu o policijskim službenicima u Federaciji BiH pravo na novčanu otpremninu, u slučaju penzionisanja, imaju policijski službenici, ali ne i imenovani dužnosnici, kakav je Lukač imao status kao direktor Federalne uprave policije.

Novo rješenje Lukaču, nezakonito i protupravno, posebno jer Lukač prije direktorske funkcije i nije bio uposlenik FUP-a, unijelo je nemir među uposlenike te policijske agencije. Izvor iz FUP-a otkriva da je posebno burno bilo u Pravnoj službi FUP-a. 

Akt je odbila sačiniti šefica pravne službe Sabina Muhović, pa je isti morala sačiniti druga osoba.

#BiH