Članak

Radončić: Postoji mogućnost da SBB i SDP imaju većinu u Klubu Bošnjaka Državnog parlamenta

On je kazao da se ne SBB ne boji biti lider opozicije, te da nije dobra ideja da svi idu u vlast. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je da su ga obradovale vijesti iz Brisela, ali da se nada da po povratku članovi Predsjedništva BiH neće nastaviti po starom. 

„Nadam se da će imati više strateške i državotvorne politike, a manje svađe i teške retorike", kazao je Radončić gostujući u Danu uživo na N1. 

Kada je riječ o formiranju vlasti, Radončić je kazao da za sada „SBB posmatra situaciju s balkona“. On je istakao da je SBB gradio najviše odnos sa SDP BiH jer ih u tom bloku smatraju liderom prema broju osvojenih glasova. Radončić nije mogao precizirati da li misli da će BH blok kojeg osim SDP čine Demokratska fronta i Naša stranka koalirati sa SDA. 

„Vrijeme će pokazati da li će oni koalirati sa SDA. Mi očekujemo, ako se takav rasplet dogodi, onoga časa kada naprave vlast u FBiH i na nivou države da će onda inicirati i promjenu Sarajevske vlade odnosno tražiti zamjenu za Narod i pravdu i SBB. Dok se to ne dogodi mi ćemo se truditi da pokažemo da ta vlada radi brže, bolje i da to zaslužuju građani“, kazao je Radončić.

On je kazao da se ne SBB ne boji biti lider opozicije, te da nije dobra ideja da svi idu u vlast. 

„Ako u vlasti budu SDA, SDP BiH, SBB, DF i Naša stranka ko će biti onda opozicija. Niko nema prava da ostavi jednu demokratsku državu bez potentne opozicije“, kazao je Radončić. 

Predsjednik SBB-a kazao je da iz nacionalnih torova treba da se pređe u fazu dijaloga i relaksiraju odnose. 

Radončić je otkrio i da je sa predsjednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem danas razgovarao o mogućnosti da u Domu naroda Parlamenta BiH te dvije stranke imaju tri delegata u odnosu na dva iz SDA. 

Na pitanje o odnosu sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem Radončić je kazao da je SDA sklona iznenadnim potezima o kojima svoje partnere ne obavještavaju. 

Radončić je komentirao i inicijativu SDA o promjeni imena bh. entiteta Republika Srpska, ali i Deklaraciju HNS-a. 

"Ako ćemo resetovati odnose u BiH ja bih bio najsretniji da se vratimo na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali to nije moguće. Negativno je da bilo koja institucija negira odluke Haškog tribunala. Ono što su zaključili najbolje sudije u svojim presudama i da to se politički tretira to ne može doprinijeti stabilizaciji odnosa između Bošnjaka i Hrvata. 
 

#BiH