Članak

Doček olimpijske baklje: Simbol mira i zajedništva u BiH

Olimpijski plamen će do ceremonije otvaranja biti smješten u Gradu Sarajevo

(Patria) - Delegacija EYOF 2019, na čelu sa gradonačelnicima jučer je zvanično preuzela Baklju mira od Evropskog olimpijskog komiteta. Osim baklje u Rimu su gradonačelnici dobili i Maslinovu grančicu koja simbolizuje takođe mir i zajedništvo.

Ovo je prvi put u historiji održavanja EYOF-a da baklju preuzimaju dva grada iz jedne države.

Prije dolaska u Sarajevo, danas će svečanost dočeka olimpijske baklje povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019 (EYOF) održati I u Banja Luci. Olimpijsku baklju će dočekati najviši zvaničnici Republike Srpske, a predsjednici RS-a Željki Cvijanovć predat će je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Olimpijski plamen će do ceremonije otvaranja biti smješten u Gradu Sarajevo, nakon čega će biti dio bogate izložbe Olimpijskog muzeja.

Gradonačelnik Abdulah Skaka jučer je istakao da je veoma počastvovan što ima priliku da učestvuje u ovom istorijskom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

“Jako sam srećan i ponosan što sam na čelu grada Sarajevo u kojem će ponovo biti upaljen plamen 10. februara. Danas smo primili još jedan važan dar, grančicu mira, koja nosi važnu poruku. Ona simbolizuje mir, ono što mi živimo u gardu Sarajevo. Vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama raditi veliki broj zajedničkih projekata, te da su pred gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo i narodom BiH pozitivna vremena”, istakao je Abdulah Skaka.

#BiH