Članak

Ništa od spajanja Mosta na Svilaju

Prognoza za vodostaj rijeke Save je nepovoljna

(Patria) - Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji bi trebao povezati hrvatski autoput sa koridorom 5c kroz BiH, stara je skoro osam godina. U narednim danima trebalo je doći do spajanja mosta, ali su se sada, nakon ljudskog faktora, i prirodne sile okrenule protiv izvođača radova.

"Prognoza za vodostaj rijeke Save je nepovoljna i dovodi u pitanje mogućnost spajanja mosta u narednih nekoliko dana", potvrđeno je u Ministarstvu komuniakcija i prometa BiH.

Nakon treće tenderske procedure, i milionske odštete koju je BiH morala platiti, jer po okončanju tendera nije na vrijeme uvela u posao austrijsku kompaniu “Štrabag”, u septembru 2016. godine postavljen je kamen temeljac za most Svilaj. 

Ugovor o izgradnji mosta potpisan je sredinom jula 2016. godine, a završetak radova planiran je za 28. maj 2019. godine. 

Krajem januara 2019. godine sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Igor Pejić, medijima je potvrdio da se spajanje mosta kod Svilaja očekuje u narednim danima. Međutim, izvjesno je da se to neće desiti.

"Ostalo je još nekih desetak metara na sredini. Veliki sastanak s hrvatskom stranom imamo 6. februara, a koncem ove ili početkom sljedeće sedmice očekuje se spajanje mosta", kazao je Igor Pejić, sekretar ministarstva komunikacija i prometa BiH, 28. januara 2019.
 

#BiH