Članak

Svjedok Tužilaštva BiH: Elfeta nije ubila dijete, tužilac u kući sa svjedocima

Svjedok je prepričavao priče koje je čuo

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su svjedočila dva svjedoka Tužilaštva BiH, tačnije tužioca Miroslava Janjića, koji je i podigao optužnicu, a koju je u toku procesa i izmijenio.

Mustafa Tučić, kojeg je Janjić pozvao kao dodatnog svjedoka danas je otkrio na koji način je stupio u kontakt s Janjićem. Naime, tužilac Janjić je predlažući svjedoke na okolnosti replike kako bi pobio dokaze odbrane predložio saslušanje dva svjedoka ispričao drugu priču Sudskom vijeću.

Dok je predlagao Tučića za svjedoka istakao je da ga je svjedok kontaktirao prije sedam dana, zato što se boji Boga i što želi da kaže istinu, ali je na današnjem pretresu svjedok kazao da on nikada nije sam zvao tužioca, nego da je njegov rođak (Fahrudin Demirović) prije godinu i po dana zvao tužioca.

Kako je ispričao Tučić svi su bili u kući njegovog rođaka, ali Janjić nije tada sačinio službenu zabilješku.

-  Ja mu tada nisam spomenuo Elefetu Veseli. Pričali smo o predmetu – istakao je Tučić.

Odbrana je Vijeću kazala da ovo predstavlja kontinuiranu povredu, jer cijeli postupak traži da Tužilaštvo dostavi sve informacije, ne samo dokaze, već i informacije koje imaju. Tužilac je pred Sudom izjavio da nema više informacija, a ispostavilo se da godinu i po dana posjeduje informacije, koje je tek na samom kraju iznio.

Dalje je svjedok otkrio da mu je kada je saslušavan u Zvorniku tužilac rekao da on zna da je Elfeta to uradila, i da ima dokaze za to. A, svjedok je prepričavao priče koje je čuo. Nije imao nikakva konkretna saznanja.

Fahrudin Demirović, Tučićev rođak je potvrdio da je tužilac bio kući s njima, a da njegov rođak tada niti jednom riječju nije spomenuo Elfetu Veseli, odnosno da ona ima veze s ubistvom djeteta.

Svjedok je rekao da istražitelji nisu htjeli unijeti u izjavu da je on govorio da smatra da Elfeta nije učinila to djelo, da su jedine osobe za koje bi mogao pomisliti takvo nešto Edo i osoba zvana Ustaša. To nije bilo sadržano u zapisniku.

Svjedok se u jednom trenutku obratio tužiocu kazavši: „Jesam li vam rekao“, a tužilac je odgovorio: „Moguće je“.

Demirović je kazao i da je Veseli pomagala ranjenicima u kritičnom periodu, da je nije viđao jedno vrijeme, te da nikad nije čuo da se ona dovodi u vezu s ubistvom dječaka, do medijskih natpisa.

Na pitanje sudije oba svjedoka su potvrdila da Naser Orić u tom periodu nije bio na tom području što je srušilo iskaz zaštićenog svjedoka.

Za zločine počinjene u Zvorniku sudi se Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli. Kako stoji u optužnici, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica, i u zaseoku Bajrići posmatrao je ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

#BiH