Članak

Izbor direktora FUP-a uslovljava i budućeg ministra unutrašnjih poslova FBiH

Ukoliko bude izabran Hrvat za direktora Federalne uprave policije to znači da budući ministar unutrašnjih poslova FBiH ne može biti Hrvat. 

SARAJEVO, (Patria) – Polovinom marta bit će održan nastavak prekinute 10. sjednice Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH kako bi se nastavilo sa procedurom izbora direktora Federalne uprave policije nakon izjašnjenja VSTV-a o tri člana NO. NO je dobio odluku VSTV-a da nema prepreke da tri člana NO obavljaju i dalje tu dužnost bez obzira što su nosioci pravosudnih funkcija. VSTV je odlučio da se Kodeks sudijske i tužilačke etike ne primjenjuje na one koji su izabrani prije stupanja kodeksa na snagu. Članovi NO izabrani su u maju 2018. godine, a Kodeks je donesen krajem 2018. godine. To znači da Branimir Orašanin, sudija Suda BiH, te tužioci Mirko Miličević i Zdenko Kovač ostaju članovi NO. Da je VSTV donio suprotnu odluku, NO ne bi imao kvorum potreban za donošenje odluka jer je od sedam članova potrebno pet glasova. U tom slučaju bio bi zaustavljen i proces izbora direktora FUP-a. 

Nezavisni odbor će na nastavku te sjednice pregledati naknadno traženu dokumentaciju za svih osam kandidata nakon čega će biti poznato da li svi kandidati ostaju u utrci za direktora FUP-a. Također će od kandidata biti zatražen program rada u mandatnom periodu za šta će imati rok od osam dana, a zatim će biti zakazani intervjui sa svim kandidatima istog dana. NO napravit će rang listu koju će uputiti ministru unutrašnjih poslova FBiH.  

Vlada FBiH razriješila je prošle sedmice dužnosti Dragana Lukača koji je na čelu FUP-a proveo dva mandata iako je još prije pet godina ispunio uslove za penzionisanje. O tome riječ trebaju dati istražni organi.

Za direktora Federalne uprave policije prijavilo se osam kandidata i to: Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ensad Korman, službenik FUP-a, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata. Agencija Patria ranije je objavila da bi to mogao biti Robert Perić, brat od muža Čovićeve svastike. Inače, za Perića se veže afera oko prijema VII i VIII klase kadeta u Graničnu policiju BiH. 

Ukoliko bude izabran Hrvat za direktora Federalne uprave policije to znači da budući ministar unutrašnjih poslova FBiH ne može biti Hrvat. 
 

#BiH