Članak

Usaglašena trasa o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH

Dodik je istaknuo da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti predložena vlastima Turskoj

(Patria) - U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa entitetskim ministrima i u Vijeću ministara iz resora komunikacije i transporta, a sve zbog razgovora o ponudi Turske za izgradnu mreže autoputeva.

Dodik je istaknuo da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti predložena vlastima Turskoj i koja će biti ucrtana u kartu BiH u narednim danima, da bi se to u Predsjedništvu BiH moglo kasnije potvrditi kao jedinstven prijedlog naše zemlje.

"Mogu da kažem da, zahvaljujući naporima svih, smo se usaglasali da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani. Sve će se to uklopiti na ono što već radimo u RS. Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je nepohodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

#BiH