Članak

Optužbe na rad Unije civilnih žrtava rata, ministar čeka reakciju Ureda za borbu protiv korupcije

Na Skupštini udruženja 'Civilnih žrtava rata' KS gdje je predstavljen i program rada Udruženja za 2019. godinu otvorena je Pandorina kutija

SARAJEVO, (Patria) - Na Skupštini udruženja "Civilnih žrtava rata" Kantona Sarajevo gdje je predstavljen i program rada Udruženja za 2019. godinu u ponedjeljak navečer otvorena je Pandorina kutija. Naime, Senita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata KS sinoć je okupljene civilne žrtve rata, njih više od stotinu, obavijestila o dešavanjima u Uniji civilnih žrtava rata. Sve nepravilnosti u radu Unije civilnih žrtava rata nagnala je Imamović i ostale, kako su istakli, da se izdvoje iz rada Unije.

„Ovo udruženje nije novootvoreno. 25 godina niko se nije oglasio uime civilnih žrtava rata, a sada je druga priča, ako bude trebalo mi ćemo sjesti u Skupštinu Unije. Tražili smo i pismeno ukidanje finansiranja Unije“, kazala je Imamović.

Ona je istakla kako je Muzafer Teskeredžić na funkciji sekretara Unije civilnih žrtava rata 23 godine, a  Senida Karović predsjednica Unije 11 godina.

„Teskeredžić je na federalnom nivou dopredsjednik, a na državnom sekretar Unije gdje ima novčanu naknadu. Senida Karović na Kantonalnom nivou je predsjednik Unije kao i na federalnom, na državnom nivou sekretar skupštine gdje ima godišnji Budžet 30.00 KM. Tvrdimo da sekretar i predstavnici Unije imaju najveću korist za sebe, a nikako za civilne žrtve rata. Smatramo da je Unije privatno vlasništvo Teskeredžića i Karović, i zato smo izašli iz Unije“, kazala je Imamović.

Ozbiljne sumnje u koruptivne radnje Imamović i ostali u Skupštini iznijeli su i kada je riječ o zapošljavanju Federalnog Fonda za zapošljavanje invalida. Navodno su osobe koje su zapošljavane bile primorane davati svaki mjesec pola plate Uniji!

Malik Garibija, ministar rada i socijalne politike u Kantonu Sarajevo u izjavi za novinsku agenciju Patria kaže da je upoznat sa ovim optužbama, te da je već sa delegacijom Udruženja civilnih žrtava rata imao sastanak.

„Upoznat sam sa optužbama o zloupotrebama koje Udruženje civilnih žrtava rata iznosi na teret Unije civilnih žrtava rata, dobili smo i dopis sa vrlo ozbiljnim optužbama i te podatke smo proslijedili Uredu za borbu protiv korupcije na nadležno postupanje. Ukoliko Ured procijeni da ima osnove prosljeđuje materijale pravosudnim organima, a sud je naravno u konačnici taj koji će utvrđivati bilo čiju nevinost ili krivicu“, kaže Garibija za NAP.

Ministar je bio pozvan i na Skupštinu udruženja, ali ističe da uslijed ranije preuzetih obaveza nije mogao doći.

„Imam veliku želju da prisustvujem svim sastancima, skupštinama i aktivnostima desetina udruženja za koje dobivam pozive, ali nažalost vrijeme mi ne dozvoljava da mogu uvijek prisustvovati“, kaže Garibija.

#BiH