Članak

Halilović: Nisam ničiji lični policajac

Nisam ničiji lični policajac, ali na ovaj način Nezavisni odbor vraća policiju 10 koraka unazad

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara dao je ocjenu ne zadovoljava komesaru Mevludinu Haliloviću za 2018. godine. Na teret mu stavljaju lošu sigurnosnu situaciju, nesprovođenje policijskih akcija pretresa objekata (tzv. racija), sigurnosne provjere policijskih službenika.

Halilović je kazao da je riječ o politiziranom tijelu ne želeći previše otkrivati imena i nalogodavce kojima smeta. Kazao je da svako treba raditi u skladu sa svojom savjesti, ali da se na ovakav način urušava Uprava policije odnosno politika se upliće u rad policije napomenuvši da se dva komesara mijenjaju u dvije godine. 

- Ne borim se za funkciju policijskog komesara. Nisam ničiji lični policajac, ali na ovaj način Nezavisni odbor vraća policiju 10 koraka unazad – kazao je Halilović.  

Halilović je istakao da je u 2018. godini zabilježen manji broj krivičnih djela ali je povećan i stepen njihovog rasvjetljavanja. Govoreći o tzv. racijama odnosno zašto se ne provode pretresi ugostiteljskih objekata i objekata istakao je da su limitirani sudskim naredbama. 

- To je radnja koja je propisana Zakonom o krivičnom postupku. Ne možete vi ugrožavati ljudska prava i ne možete izvršiti ni pretres lica ni objekata bez naredbe suda. Da biste dobili naredbu suda morate ispuniti određene uslove, a to je da postoji vjerovatnoća da ćete u nekom objektu naći lice imenom i prezimenom da ćete ga zateći u vršenju krivičnog djela. Mi smo imali u 2018. godinu imali osam naredbi odnosno izvršenih pretresa, šest sud nije odobrio jer nisu ispunjeni uslovi. Pretresanje ad hoc i na svoju ruku je kršenje zakona i ugrožavanje ljudskih prava. Čak i kad imamo naredbu vrše se provjere, pišu se prigovori od strane vlasnika objekata. Mi moramo imati i saglasnost postupajućeg tužioca - objasnio je Halilović.

Halilović je kazao da je imao određene političke pritiske, pa i molbe određenih članova NO, a i zahtjeve da se određena lica prime u Upravu policije. Kazao je da je odbio takve zahtjeve nakon čega je znao da će se početi raditi na njegovoj smjeni. 
 

#BiH