Članak

Državni zatvor opet na čekanju

Problem je imenovanje upravnika,  a HDZ i SDS se ne mogu dogovoriti oko ove pozicije. 

(Patria) - Odluke kojima bi se utvrdio početak rada državnog zatvora (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine) ni danas nema na Vijeću ministara BiH.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak, 4. marta 2019. godine, a u nastavku će, između ostalog, biti razmatrani i prijedlozi dviju odluka koje se odnose na početak rada „državnog zatvora“ te prestanak rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine i njegovog Upravnog i Nadzornog
odbora. Dakle, sjednica je prekinuta i prije nego je došla na red ova tačka.

Odluke koje bi otkočile zastoj u otvaranju državnog zatvora, koji je trebao zvanično početi s radom još 1. januara, bile su pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali ni tada nisu razmatrane. Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna i sredstva iz budžeta BiH.

Problem je imenovanje upravnika zatvora,  a HDZ i SDS se ne mogu dogovoriti oko ove pozicije. Inače, ustalila se praksa da sjednica Vijeće ministara BiH bude prekinuta kod tačke za koju se unaprijed zna da nema saglastnosti.

#BiH