Članak

SDA na dvije strane: Osuđujemo SNSD i HDZ, ali idemo s njima

U Izjavi se navodi da će se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao elementi njenog međunarodnog subjektiviteta. 

Piše: Amra Varatanović

Naredne sedmice zakazan je nastavak pregovora između SDA, HDZ BiH i SNSD-a o formiranju vlasti na državnom nivou. Posljednji sastanak predsjednici tih stranaka održali su 18. marta bez ikakvog posebnog zaključka osim da će se razgovori nastaviti. U isto vrijeme delegacija SDA pregovara sa nekoliko drugih partnera koji su spremni ući s njima u zajedničku vlast. S te strane pozicija SDA nešto je slabija u odnosu na druga dva partnera koji su već ranije okupili i druge stranke oko sebe.

 Za sada, kada je riječ o državnom nivou, SDA pregovara isključivo u svoje ime. Na sjednici Glavnog odbora SDA usvojeno je više zaključaka koji se odnose upravo na SNSD i HDZ BiH. Tako SDA traži od vlasti RS-a (odnosno SNSD-a) da „povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studentskog doma na Palama koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid.”

I dok SDA pozdravlja ponovnu odluku Ustavnog suda BiH da je neustavno 9. januara obilježavati dan RS-a iz tog bh. entiteta ne samo da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH već idu i korak dalje navodeći da će upravo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću uputiti poziv na obilježavanje dana RS. 

SDA vlastima u RS-u zamjera i stalne napade na povratnike te ih poziva na procesuiranje napadača kao i poduzimanje mjera koje će suzbiti nacionalnu mržnju. 

Glavni odbor SDA također je najoštrije osudio pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne iza kojeg stoji HDZ i Dragan Čović. Bilo kakve pokušaje dalje teritorijalne podjele BiH osudila je i Ambasada SAD-a i OHR.
Iz SDA podsjećaju da je paradržavna tvorevina HZHB kasnije HRHB proizvela udruženi zločinački poduhvat koji je osuđen u Haškom tribunalu u slučaju Prlić i drugi. 

I dok s jedne strane osuđuju, s druge za SDA oni ostaju partneri za vlast. Na direktno pitanje da li je SDA spremna zaustaviti pregovore ako se nastave ovakvi postupci tih stranaka, predsjednik GO SDA Čedomir Lukić kazao je:
„Mi ukazujemo u okviru razgovora sa predstavnicima HDZ-a i SNSD-a da takve aktivnosti ne možemo podržavati. Ali istovremeno idemo ka tome da se vlast ipak formira u BiH jer daleko veća šteta će nastati od toga ukoliko vlast ne budemo formirali nego od našeg isključivanja iz razgovora iz bilo kojeg razloga“, kazao je Lukić. 

Izjava koju je pripremio i ponudio Izetbegović kao principe djelovanja Čoviću i Dodiku još uvijek nije potpisana. Koliko su je (ne)ozbiljno shvatili budući koalicioni partneri pokazuje i Čovićeva izjava da ona “nije ništa posebno”. 
U Izjavi se navodi da će se poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao elementi njenog međunarodnog subjektiviteta. Da li će ona uopšte biti i potpisana znat će se nakon narednog sastanka koji bi trebale održati delegacije i konačno utvrditi raspodjelu resora u Vijeću ministara BiH. 

#BiH