Članak

Cero: Šta se krije iza Dodikovog i Čovićevog termina 'politička reprezentacija'

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je nakon današnje sjednice HNS-a da je formiranje Vijeća ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da sada moraju razgovarati o raspodjeli resora

(Patria) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je nakon današnje sjednice HNS-a da je formiranje Vijeća ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da sada moraju razgovarati o raspodjeli resora.

"Izjava je usaglašena između tri politička bloka. Došli smo u fazu da moramo razgovarati o raspodjeli resora. Ja čekam ovih dana inicijativu da što prije sjednemo da ne bi došli u druge probleme", kazao je Čović.

Na pitanje da li je DF poželjan kao partner u novoj vlasti, Čović je kazao da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka. 

"Stvar je SDA koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već samo ove tri stranke", poručio je Čović.

Pravni ekspert i komentator političkih odnosa u Bosni i Hercegovini Muharem Cero u takvom odgovoru Čovića, kako kaže, prepoznaje "lukavi pokušaj" da se kompletan politički sistem Bosne i Hercegovine podijeli u tri etničke reprezentacije: bošnjačku, srpsku i hrvatsku reprezentaciju, dok bi se iz političkog života u potpunosti izbacile sve one stranke koje ne nose etnički prefiks. Takvo ponašanje Čovića i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kaže Cero protivno je Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu BiH, ali i civilizacijskim vrijednostima.

„Prema Ustavu BiH nosioci suvereniteta u Bosni i Hercegovini nisu samo tri etnička naroda, već i Ostali“, kaža Cero u komentaru za novinsku agenciju Patria, dodajući da predstavlja ozbiljno kršenje Ustava BiH izbacivanjem Ostalih iz političkog života BiH kako kroz sistem "tri političke reprezentacije" pokušavaju izdejstvovati Dodik i Čović. 

Cero kaže da se termin politička reprezentacija u BiH pojavio tiho, i da je kao takav ušao u javni prostor BiH, ali da ga Dodik i Čović sada intenzivno pokušavaju i operacionalizirati na terenu, između ostalog i svrstavanjem DF-a isključivo u bošnjački korpus.

„Skupštinske većine u BiH čine političke partije, a ne reprezentacije", kaže Cero, dodajući da je Dodiku u nedjelju propalo proširenje njegove reprezentacije, jer je SDS-a odbio ući u vlast sa njim.

"Ili, Dodiku je propalo pravljenje 'srpskog narodnog sabora', kao preslik Hrvatskog narodnog sabora. Konačno, očekivalo se da će nakon srpskog i hrvatskog i Bošnjaci krenuti u formiranje 'bošnjačkog narodnog sabora', što i jeste cilj Dodika i Čovića“, kaže Cero.

Cero ocjenjuje da je pojam političkih reprezentacija za Bosnu i Hercegovinu koju čine isključivo nacionalne stranke osmišljen u Zagrebu i Beogradu, te da su Dodik i Čović samo izvođači tih radova. Krajnji cilj takvog projekta, ističe Cero, je dodatno podijeliti Bosnu i Hercegovinu na tri etničke jedinice, dok bi se građanskim političkim partijama uskratila svaka mogućnost utjecaja na politički život u BiH.

#BiH