Članak

Bishop pružio podršku BiH u borbi sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama

Na radnom ručku razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

SARAJEVO, (Patria) - Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Vaughn Bishop boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini.

Službeni domaćin ove posjete bila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Osim direktora OSA-e u protokol posjete uključeni su čelnici drugih policijskih i pravosudnih institucija, s ciljem unaprijeđenja saradnje u budućem radu u suprotstavljanju svim sigurnosnim prijetnjama.

U sjedištu OSA-e jučer je održan sastanak rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i najužeg rukovodstva Agencije, sa Bishopom, a tokom sastanka je iskazano obostrano zadovoljstvo jakim partnerstvom
dviju agencija, te je dogovorena još intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Radnom ručku nakon sastanka prisustvovali su i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, ministar sigurnosti Dragan Mektić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije Fahrudin Halač, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i v.d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, saopćila je OSA BiH.

Na radnom ručku razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Zamjenik direktora CIA-e izrazio je podršku Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju svim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se suočava te naglasio da će CIA nastaviti podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA-e BiH.

#BiH