Članak

Karl Bilt o današnjem sastanku u Berlinu: Odbaciti ideju o korekcijama granica po etničkim linijama

Bilt je podijelio i autorski tekst objavljen u The Washington Postu, u kojem upozorava da bi bilo kakva razmjena teritorija između Srbije i Kosova po etničkom principu dovela do rata na Balkanu

(Patria) - Važan mini samit o balkanskim pitanjima održava se danas u Berlinu. Nastoji se oživiti zaustavljeni dijalog Srbije i Kosova. No, ideje o korekcijama granica moraju se odbaciti. O tome sam već pisao - objavio je na Twitteru Karl Bilt (Carl Bildt), prvi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, komentarišući sastanak balkanskih lidera s Angelom Merkel i Emanuelom Markonom u Berlinu.

Uz komenatar on je podijelio i autorski tekst objavljen prošle godine u The Washington Postu, u kojem upozorava da bi bilo kakva razmjena teritorija između Srbije i Kosova po etničkom principu dovela do rata na Balkanu. 

 

An important mini-summit on Balkan issues in Berlin today. Trying to revive the stalled dialogue between Serbia and. Kosovo. But ideas of border corrections must be put aside. I wrote about this earlier. https://t.co/029NckIbKq

— Carl Bildt (@carlbildt) April 29, 2019

 

„... dovela bi do rasplamsavanja želja bosanskih Srba za odvajanje iz Bosne i Hercegovine i pripajanje Srbiji, ali i Albanaca iz Makedonije, koji bi se onda htjeli ujediniti s Kosovom“, napisao je Bilt, dodajući da se novi ratovi i krvoprolića ne bi desili samo na Balkanu, prenosi NAP.
 

#BiH