Članak

Izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH idu u parlamentarnu proceduru

To iziskuje saglasnost svih kantona za smanjene njihovog udjela u raspodjeli, jer se na ovaj način dirrkzno umanjuju njihovi prihodi.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojeg je, po skraćenom postupku, predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić.

Kako je istaknuto u mišljenju Vlade, predložene izmjene i dopune Zakona direktno utječu na pripadajuće prihode kantona, smanjujući njihov udio u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za finansiranje funkcija kantona sa 51,48 na 51 posto, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

To iziskuje saglasnost svih kantona za smanjene njihovog udjela u raspodjeli, jer se na ovaj način dirrkzno umanjuju njihovi prihodi.

Ova sredstva bi, prema Prijedlogu, bila preraspoređena Gradu Bihaću u omjeru od 0,20 posto i Općini Velika Kladuša u omjeru od 0,03 posto za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom u ovim jedinicama lokalne samouprave.

Prijedlog zakona, stav je Vlade, zahtijeva redovnu parlamentarnu proceduru razmatranja i eventualnog usvajanja.

Kako je potvrđeno za Patriju, bez obzira na  prijedlog Vlade, izmjene i dopune Zakona idu po skraćenom postupku.

#BiH