Članak

Imenovani glavni tužioci Tužilaštva USK i TK

Novoimenovana glavna tužiteljica USK je tokom izlaganja svog programa kazala da je to tužilaštvo ostvarilo dobre rezultate

(Patria) - Tomislav Ljubić imenovan je za glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Za njega je glasalo sedam članova VSTV-a, pet je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. 

Na današnjoj maratonskoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za glavnog tužioca Unsko-sanskog kantona imenovana je Fadila Amidžić. 

Novoimenovana glavna tužiteljica USK je tokom izlaganja svog programa kazala da je to tužilaštvo ostvarilo dobre rezultate te da ima velike ambicije na budućoj funkciji s ciljem smanjenja neriješenih predmeta te povećanje efikasnosti rješavanja slučajeva.

Na nivou Bosne i Hercegovine, za državne tužioce imenovani su Igor Dubak, Senad Osmić, Mladen Furtula i Ahmed Mešić.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristrasnosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 10. juna 2019. godine, dok novi mandat glavnim tužiocima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona počinje sa danom donošenja odluke o imenovanju.

 

#BiH