Članak

Nikšić: Preporuke koje smo dobili od EK su „korpa“ BiH na elegantan način

„Mislim da građanima treba početi govoriti istinu, da im ne podajemo šarene laže“, rekao je Nikšić.

SARAJEVO, (Patria) - Preporuke koje je Evropska komisija dala Bosni i Hercegovini da ispuni je „korpa“ na jedan elegantan način, smatra predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

On je u Dnevniku D Federalne televizije u četvrtak navečer rekao da je posve jasno da aktualne vlasti te preporuke ne mogu ispuniti, prenosi agencija Patria.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavio je u srijedu novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme želi li postati članicom Evropske unije, ističući da se te reforme prije svega odnose na vladavinu prva koja je u BiH na dosta niskim granama.

„Kao da su se utrkivali da daju one uslove koji će omogućiti ovima koji su sada u poziciji da blokiraju put BiH prema EU“, rekao je Nikšić.

Dodao je da ukoliko su Evropska komisija i Evropska unija željele prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao ozbiljnog partnera, jedini način je bio da zemlji daju kandidatski status, a onda da se proberu poglavlja koja će se ispunjavati na tom EU putu Bosne i Hercegovine, poput borbe protiv korupcije.

„Bosna i Hercegovina i njeni građani ostaju taoci parlamentarnih većina“, rekao je lider SDP-a.

Poručio je da će SDP podržati sve što je u interesu države, ali je, rekao je, pitanje kako će se prema tome odnositi oni za koje je jasno da to ne prihvataju.

„Mislim da građanima treba početi govoriti istinu, da im ne podajemo šarene laže“, rekao je Nikšić.

Dodatno objašnjavajući reforme koje su postavljene pred BiH, poput izmjena Izbornog zakona, predsjednik SDP-a je rekao da izmjene tog zakona nisu upitne, ali je problem ono što HDZ traži da se ugradi u te izmjene, koje u principu, rekao je Nikšić, znače uvođenje novih diskriminacija „koje SDP ne može podržati.“

#BiH