Članak

Kako je Đelo Jusić govorio o Srebrenici: Svjetski problem kojeg ne smijemo zaboraviti

Kompozitor "Srebreničkog inferna" Đelo Jusić preminuo je u 81. godini, potvrdili su članovi njegove porodice. 

Kompozitor "Srebreničkog inferna" Đelo Jusić preminuo je u 81. godini, potvrdili su članovi njegove porodice. 

„Srebrenički inferno“ je muzička kompozicija napisana u spomen na žrtve genocida u Srebrenici. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić dok je muziku komponovao Jusić.

Hrvatski skompozitor bosanskohercegovačkog porijekla Đelo Jusić rođen je 26. januara 1939. godine u Dubrovniku i bio je jedan od najomiljenih kompozitora u regionu.

"Srebrenica je za mene svjetski problem. A zadnja poruka Inferna je: Vratićemo se i vraćamo se mi! U Srebrenicu moju!"", kazao je Jusić u intervjuu za Deutsche Welle 2015. godine.

„To je upravo i Clinton tada rekao: da Srebrenica nije problem Bosne i Hercegovine, već da je to svjetski problem kao što je napad na New Yorku. On je to povezao i rekao da su to tragedije svjetskih razmjera. I baš zato se to ne smije zaboraviti. To treba stalno napominjati, slušati, svirati...“, rekao je Jusić.

Najpoznatiji je po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne muzike. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. Njegova muzička djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

#BiH