Članak

Bevanda sve spremio, pa nije došao na sjednicu: Igre Čovića i Dodika i privremeno finansiranje

Kako izvori iz Vijeća ministara BiH otkrivaju ministri HDZ-a BiH pod direktnom kontrolom Dragana Čovića

Piše: A. Čorbo-Zećo

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH dan uoči sjednice Vijeća ministara BiH koja će se na kraju i otkazati, kazao je da je sve uradio što treba. Sve, osim što nije došao na sjednicu i što je sjednica na kraju otkazana.

Kako izvori iz Vijeća ministara BiH otkrivaju ministri HDZ-a BiH pod direktnom kontrolom Dragana Čovića izbjegavaju sjednice Vijeća ministara, a čime pomažu Miloradu Dodiku (SNSD) da pokaže da je država u blokadi!

Bevanda kaže da je u novembru Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo Budžet kojeg je jednoglasno usvojilo Vijeće ministara i uputilo Predsjedništvu. Bevanda je naglasio da je Ministarstvo finansija i trezora BiH postupajući po zakonu sačinilo dokument privremenog fnansiranja za treći kvartal i otpremilo mišljenje i uputilo na Vijeće ministara BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH trebala se naći i Odluka o privremenom finansiranju, ali sjednica je otkazana i pomjerena za 2. juli.

U ovom trenutku nepoznato je kada bi se lideri vladajućih stranaka konačno mogli dogovoriti oko formiranja vlasti, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je jučer, aludirajući na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, da će SDA podržati prijedlog za imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH kada Dodik i SNSD budu poštovali zakone i Ustav BiH.

Brzo je stigao odgovor, pa je Dodik poručio da SNSD poštuje, prije svega, Ustav BiH, a samim tim i zakone.

"Kamo sreće da i on poštuje Ustav i zakone, jer onda BiH ne bi bila u permanentnoj krizi i paralizi", konstatovao je Dodik.

Sve vrijeme Čović, kao treći partner, ipak više igra za Dodika, pa potezima olakšava put SNSD-u i Dodiku da što više 'stegnu' kaiš oko SDA i njenih partnera ne bi li popustili kada je riječ o aktivaciji MAP-a i usvajanju ANP-a.

#BiH