Članak

Topić za NAP: Nakon pobjede Šarovića SDS-u predstoji konsolidacija

Da zaokružim, kaže Topić, današnji izbor otvara brojna pitanja pa ćemo odgovore na neka od njih dobiti tek u narednim mjesecima.

BANJA LUKA, (Patria) - Očito da je stari predsjednik SDS-a pripremio teren za pobjedu Mirka Šarovića. Ako je slijediti logiku i politiku koju je zastupao Vukota Govedarica, onda je novi predsjednik čovjek koji ne bi trebalo ovu stranku da odvede pod skute vladajućih stranaka u RS-u.

Ocjenjuje to u komentaru za novinsku agenciju Patria politička analitičarka Tanja Topić, komentarišići današnju pobjedu Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a.

Šarović je na čelo SDS-a izabran sa 205 glasova, dok je njegov protukandidat Milan Miličević osvojio 181 glas.
Topić primjećuje da razlika između dva kandidata nije bila prevelika. 

„Stranci predstoji konsolidacija i teško je predvidjeti šta će biti sa onim dijelom članstva koje je javno ispoljilo nezadovoljstvo i želju da bude u partnerstvu sa SNSD-om. Također je otvorena i opcija sudjelovanja SDS-a u vlasti na državnom nivou, što ne uključuje a priori SNSD. Tačnije, moguća je i opcija koja ga isključuje“, kaže Topić, podsjećajući da je i sam Šarović rekao da je danas bilo važno vidjeti kojim putem će ova stranka krenuti.

Topić smatra ukoliko SDS bude dio vlasti na državnom nivou bez SNSD-a, takav eventualni scenarij Šarovića i SDS pretvara u metu napada od političkih partija koje sudjeluju u vlasti na entitetskom nivou - u RS. 

Da zaokružim, kaže Topić, današnji izbor otvara brojna pitanja pa ćemo odgovore na neka od njih dobiti tek u narednim mjesecima.

#BiH