Članak

Aluminij traži povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Mostarski Aluminij podnio je zahtjev za povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali još nije poznato o kojem iznosu novca se radi

SARAJEVO, (Patria) - Mostarski Aluminij podnio je zahtjev za povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali još nije poznato o kojem iznosu novca se radi.

Iz Aluminija nisu željeli otkriti podatke o tome koliko novca očekuju od povrata PDV-a, te da li će taj novac biti dovoljan da pokrije narednu platu za oko 900 radnika kompanije, obzirom da se kao jedna od opcija o tome iz koji sredstava će radnicima Aluminija biti isplaćena sljedeća plaća, nakon što je tvornica presatala sa radom, spominje i povrat PDV-a od Uprave za indirektno oporezivanje.

„Obveznik Aluminij iz Mostara je dana 10.07.2019. godine podnio PDV prijavu za mjesec juni 2019. godine u kojoj je iskazao poreski kredit. Dan kasnije, dakle 11.07.2019. godine pomenuti obveznik je podnio izmjenjenu PDV prijavu za mjesec juni 2019. godine u kojoj je zahtijevao povrat PDV-a“, rečeno je Novinoj agenciji Patria u Upravi za indirektno oporezivanje. Iz Uprave napominju da Zakonska procedura povrata PDV-a kaže da kompanije koje su pretežiti izvoznici i podnesu PDV prijavu u kojoj traže povrat PDV-a, isti moraju dobiti u roku od 30 dana od dana podnošenje PDV prijave u kojoj su zatijevali povrat. 

„U konkretnom slučaju pomenuti PDV obveznik će dobiti povrat PDV-a u okviru rokova koji su definisani zakonskim i podzakonskim aktima. Iznos zahtijevanog povrata mogu reći samo u preduzeću Aluminij jer se radi o povjerljivim podacima, koje UIO ne može iznijeti bilo kojoj trećoj strani bez saglasnosti konkretnog obveznika“, navodi se u pisanom odgovoru iz Uprava.
Aluminij d.d. Mostar prestao je sa radom 10. juna zbog 400 miliona KM duga, od čega blizu 300 miliona KM za električnu energiju.
 

#BiH