Članak

Dan Bošnjaka svečano obilježen u sarajevskoj Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici upriličeno je u subotu navečer svečano obilježavanje Dana Bošnjaka, a manifestaciju je organizirala Bošnjačka zajednice kulture "Preporod".

SARAJEVO, (Patria) - U sarajevskoj Vijećnici upriličeno je u subotu navečer svečano obilježavanje Dana Bošnjaka, a manifestaciju je organizirala Bošnjačka zajednice kulture "Preporod".

Pokrovitelji manifestacije, kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i historijskog vraćanja imena Bošnjak, bili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a domaćin skupa bio je predsjednik "Preporoda" prof. dr. Sanjin Kodrić.

Kako je kazao predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić, Dan Bošnjaka vezuje za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kad je, uz niz drugih važnih odluka, donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci "revitalizirali svoje stvarno, povijesno narodno ime Bošnjak".

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da Bošnjački sabor je nesumnjivo jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji, jer su odlukom sabornika vratili svoje ime i bosanski jezik, napominjući i to da su Bošnjaci “dakako postojali i prije bošnjačkog sabora.” 

“Mi nismo nastali prije 26 godina. Tu smo otkako je i države BiH. Od nas su svi koji su se vjekovima borili za ovu zemlju i njene ljude”, rekao je Džaferović.

#BiH