Članak

Medicinski fakultet ponovo pravi zasebnu promociju diplomanata?

Na sjednici NNV-a koju je zakazala Čavaljuga i koja je održana na KCUS-u prošle sedmice, donesena je odluka o iniciranju smjene/razrješenja rektora Škrijelja. 

SARAJEVO, (Patria) – Medicinski fakultet u Sarajevu na čelu sa nelegalnom dekanesom Semrom Čavaljuga i saradnicima i ove godine priprema zasebnu promociju diplomanata, saznaje Novinska agencija Patria. 

Medicinski fakultet je to uradio i prošle godine 23. decembra kada je u Bosanskom kulturnom centru organizirana dodjela diploma, a odbili se pojaviti na Svečanoj promociji koju je organizirao UNSA 1. decembra u dvorani Huan Antonio Samaranch. Za 14 godina koliko se organiziraju zajedničke promocije, to je bio prvi put da je jedan fakultet odlučio bojkotirati zajedničku promociju.  

Čavaljuga je razriješena dužnosti dekana u decembru 2018. godine zbog nepoštivanja Zakona, te drugih nezakonitih postupanja i odbijanja izvršenja odluka UO, a nakon čega je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta ponovo u maju 2019. godine izabralo za dekanesu. Rektor UNSA Rifat Škrijelj zatražio je autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju, a Skupština KS dala je sljedeće tumačenje: 

„Izbor novog rukovodioca organizacione jedinice znači da se bira nova osoba za rukovodioca organizacione jedinice i da se ne može ponovo birati ni izabrati osoba koja je prijevremeno razriješena dužnosti rukovodioca organizacione jedinice, ako je na snazi odluka o prijevremenom razrješenju te osobe“, navodi se u tumačenju. 

Škrijelj nikada nije potpisao njen izbor za dekana. Cijeli slučaj oko nezakonitog postupanja Čavaljuge i radnji koje je poduzimala u svojstvu nelegalnog dekana prijavljen je Tužilaštvu KS. Krivične prijave podnijeli su i Ismet Gavrankapetanović kojeg je sud vratio na Medicinski fakultet, a Čavaljuga odbija provesti odluku, kao i rektor Škrijelj koji je prijavio za lažno predstavljanje. Kako je potvrdila Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS „predmet je u radu“.   

Medicinski fakultet oglušio se na akte Univerziteta u Sarajevu da NNV izabere v.d. dekana i provede proceduru izbora novog dekana nakon autentičnog tumačenja Skupštine KS.  Na sjednici NNV-a koju je zakazala Čavaljuga i koja je održana na KCUS-u prošle sedmice, donesena je odluka o iniciranju smjene/razrješenja rektora Škrijelja. 

Medicinski fakultet ranije je donio odluku o proceduri izdvajanja iz Univerziteta u Sarajevu i osnivanja novog javnog Medicinskog Univerziteta u Sarajevu, te je formiralo komisiju za pripremanje Elaborata o osnivanju Medicinskog Univerziteta.

#BiH