Članak

Naknadna pamet graničara Galića

Do tada, svi lažu i izmišljaju, a samo Galić govori istinu. 

Piše: A. Varatanović

„Uvjeti u kojima rade službenici GP BiH su sramota kompletne države. Malobrojni smo za ovako složeno stanje na granici. Službenici su sve nezdovoljniji, kako zbog uvjeta tako i zbog plaća i doprinosa zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju GP BiH“, dio je današnjeg saopćenja za javnost direktora GP BiH Zorana Galića. 

Samo nekoliko dana nakon što su iz GP BiH odbili odgovoriti na upit Patrije o problemima na granici i sa ilegalnim migracijama, odlascima ljudi iz te policijske agencije, raspoređivanju policajaca i tvrdeći da je „bespredmetno i nesvrsishodno“ davati odgovore jer smo već objavili tekst pun „proizvoljnih, paušalnih i netačnih navoda“ (a koji je baziran na pismu uposlenika GP BiH), direktor Galić ipak je nakon naknadne pameti odlučio obavijestiti javnost o svim problemima s kojima se suočavaju. 

Pa tako Galić tvrdi da im nedostaje 1.000 službenika kako bi se pokrila istočna granica BiH u dužini od 600 kilometara 24 sata dnevno. Od onog broja kojim raspolažu samo ih 15% može obavljati nadzor graničnog pojasa, dok je 85% angažirano na drugim prijelazima. Dakle, „paušalni i netačni navodi iz pisma graničnih policajaca“ postaju tačni.  

Galić dalje tvrdi da je samo tokom proteklog vikenda na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata. U isto vrijeme ne kaže koliko ih je ušlo u BiH. Samo u Bihaću ih je od 3.000 do 5.000, a veliki broj i u Sarajevu, Tuzli. 

Galić je u izjavi za jedan dnevni list potvrdio da je za prvih devet mjeseci ove godine spriječen ulazak više od 10.000 migranata.

„Ali je evidentno da ih je veliki broj i ušao u BIH“, kaže Galić dodavši da je najveći pritisak ulaska migranata u BiH na području Zvornika i to iz Srbije i Crne Gore. 

U čitavom saopćenju Galić ne spominje Hrvatsku, niti probleme koji evidentno postoje na području Bihaća, a kojima je svjedočio i sam gradonačelnik Šuhert Fazlić. On tvrdi da je u dva navrata zatekao naoružane hrvatske graničare na teritoriji BiH. Za Galića su to izmišljotine i laži koje se temelje na „izjavama migranata“. Za takvu odbranu Hrvatske dobio je i pohvalu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iz Granične policije nedavno su uputili i reakciju vezano za događaj od 7. avgusta kada je grupa od 18 migranata zatečena na području Velike Kladuše sa vidnim povredama, a što je prijavljeno Državnom tužilaštvu koje se još nije zvanično odredilo o tom događaju, u kojoj Galić navodi da policijski službenici MUP-a R Hrvatske, u ovom slučaju nisu zatečeni na teritoriji BiH, te da u predmetnom događaju nema dokaza da su isti nezakonito prelazili državnu granicu.

Da bi bilo sve jasnije Galić se počeo baviti i demarkacijom granica između BiH i Hrvatske pa tako objašnjava:

„Imajući u vidu činjenicu da do sada, niti međunarodnim sporazumom između Bosne i Hercegovine i R Hrvatske niti na bilo koji drugi pravno priznat način nije utvrđena granična linija između BiH i R Hrvatske, tim prije ne možemo utvrditi da je u ovom slučaju nastupila povreda državne granice, odnosno da je došlo do drugih vidova narušavanja nepovredivosti državne granice Bosne i Hercegovine od strane policijskih službenika MUP-a R Hrvatske“, kaže Galić.

To se može tumačiti i na način da Galić ipak ima saznanja o ulasku hrvatskih graničara u BiH, ali da zbog „nepostojanja granične linije Hrvatska može vršljati na teritoriji koju čak i svojata". 

Prema Galiću, svi lažu i izmišljaju, a samo on govori istinu. 

#BiH