Članak

Sjednica Predstavničkog doma FBiH počela jednosatnom pauzom

Prije pauze, verificiran je mandat zastupnici Elmi Đogić. 

SARAJEVO, (Patria) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije ni počela, a već je data prva jednosatna pauza.

Prije pauze, verificiran je mandat zastupnici Elmi Đogić. 

Mandatsko-imunitetska komisija saopćila je da je Đogić u Predstavnički dom izabrana iz Laburističke stranke, umjesto Mirveta Beganovića, koji je stradao u nesreći.

Osman Ćatić je zatražio jednosatnu pauzu, a dnevni red današnje sjednice trebao bi sadržavati sljedeće tačke: Prijedlog zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, te Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

Prije početka sjednice, Klub SDP-a održao je konferenciju za novinare, s koje je zastupnik ove stranke u Predstavničkom domu Elvir Karajbić poručio: “Ako se usvoji zakon o porezu na dohodak Vlada FBiH će biti najveći kleptoman u Federaciji”

SDP stoga traži da Vlada povuče zakon na doradu. 

“Vlada vodi kleptomansku politiku jer je dohodak povećala sa 10 na 13 posto, oporezuje prevoz, topli obrok i druge naknade koje radnik dobije. Pogubno je što je ukinula olakšice i one porodice s više djece bit će više pogođene. Vlada želi oporezivati stipendije veće od 300 KM”, poručio je Karajbić.

Dodao je da Vlada FBiH zakonom želi oporezivati sve štete koje građanin dobije ako je iznos veći od pet prosječnih plaća, sve naknade preko 150 KM koje student zaradi. 

“Zakon nije usklađen između FBiH i RS i narušava se time jedinstvenost ekonomskog prostora. Zakon ako se usvoji ovakav kakav je predložen, negativno će se odraziti i na GDP. Tražimo da se povuče na doradu i napravi zakon koji će biti od koristi građanima”, zaključio je Karajbić.

#BiH #PredstavničkiDom #ParlamentFBiH