Članak

Prekid dijalize do ispunjenja zahtjeva dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH

Također od Vlade FBiH traže da narede KCUS-u obnovu rada na transplantaciji organa, UKC Tuzla da naredi povećanje broja transplantacija.

SARAJEVO, (Patria) – Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH 30. oktobra će održati proteste ispred KCUS-a s početkom u 12 sati. Najavljeno je da će veliki broj pacijenata prekinuti s dijalizom do ispunjenja njihovih zahtjeva. Poručuju da samo traže pravo na život. 

Kako je danas saopćio UO Udruženja jedan od zahtjeva je hitna tematska sjednica Vlade FBiH u roku od 24 sata na kojoj će biti razmatrano pitanje dijalize i transplantacije u FBiH. Također od Vlade FBiH traže da narede KCUS-u obnovu rada na transplantaciji organa, UKC Tuzla da naredi povećanje broja transplantacija.

Traži se da se sa direktorom Kliničkog centra u Mostaru iznađe mogućnosti eksplantacije i transplantacije organa.

„Za sprovođenje ovog zahtjeva odgovorni su Vlada FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, i direktori kliničkih centara imenom i prezimenom. Rok za to je 60 dana“, navode iz UO Udruženja. 

Također traži se od direktora/menadžera kliničkih centara, kao i direktora drugih bolnica u kojima su imenovani transplantacijsko-eksplantacijski koordinatori, da narede istim da predano i ozbiljno rade svoj posao.

„Ukoliko se to ne desi zahtijevamo smjenu federalnog ministra zdravstva, direktora/menadžera kliničkih centara i svih koordinatora za transplantaciju organa u F BiH za šta je rok 60 dana“.

Iz UO Udruženja zahtjev je i poboljšanje uvjeta na hemodijalizama i zamjena svih dotrajalih aparata u svim dijaliznim centrima u F BiH.

„Tražimo da Vlada FBiH izvrši pritisak na osnivače dijaliznih centara i pomogne oko zanavljanja aparata na dijalizi od kojih 75 % ne zadovoljavaju kriterije za upotrebu, te povećati broj stručnog kadra u HD centrima. Za ovaj zahtjev odrediti odgovorne osobe imenom i prezimenom za šta je rok 60 dana“.

Zatraženo  je od Vlade F BiH i Federalnog ministarstva zdravstva povećanje količine lijekova sa esencijalne liste (RENVELA; ZEMPLAR ) za dijalizne pacijente, te uvrštavanje na esencijalnu listu lijeka MIMPARA.

„Tražimo da se kod javnih nabavki ne mijenja imunosupresivna terapija transplantiranim pacijentima kod kojih se prema dotadašnjim nalazima pokazala kao odgovarajuća. Ako je potrebno, izmijeniti Zakon o javnim nabavkama kada je imunosupresivna terapija u pitanju“, zaključuju iz UO Udruženja.  

#BiH #KCUS #Dijaliza #Protesti