Članak

Federalni parlamentarci korigovali Vladin prijedlog: Građani će manje plaćati notarske usluge

Usvojen je cijeli set izmjena zakona koji se tiču notarskih usluga.

SARAJEVO, (Patria) - Izvještaji o poslovanju JP Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB za 2015, 2016 i 2017. godinu nisu dobili podršku zastupnika u Predstavničkom domu FBiH.

Zastupnici raspravljaju o informacijama Agencije za reviziju privatizacije od jula 2016. do decembra 2018. godine. 

Zastupnik Dževad Adžem kazao je da EU u svim izvještajima navodi da u BiH preovladava korupcija. Dodao je da će Klub DF-GS ostvariti značajnije kontakte s Agencijom i pokušati u saradnji s menadžmentom u Parlament FBiH uputiti određene zakonske korekcije.

Nijaz Helez podsjetio je da je Zakon o reviziji privatizacije jedan od reformskih zakona iz 2012. godine. 

Predstavnički dom FBiH primio je k znanju informacije Agencije za reviziju privatizacije FBiH. 

Zastupnici su odbili Izvještaj Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu, kao i Izvještaj 2018. 

Oboren je i Izvještaj o radu FERK-a za 2018. godinu, dok je Prijedlog Finansijskog plana FERK-a za 2019. Godinu dobio podršku. 

Potom se pristupilo glasanju o setu zakona vezanim za notare.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima dobio je veliku podršku zastupnika, iako je tokom rasprave bilo mnogo kritike na predloženo zakonsko rješenje, jer su zastupnici smatrali da Vladin prijedlog ne donosi suštinske promjene. 

Usvojenim amandmanima, prema mišljenju zastupnika, u potpunosti je, prema mišljenju zastupnika, provedena presuda Ustavnog suda. S druge strane, dodaju, građani će biti oslobođeni brojnih nameta koje su prema dosadašnjem zakonu imali. 

Dio obaveza ostaje na snazi, a federalni ministar pravde zadužen je da napravi novi tarifni sistem. 

Podršku su dobili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stvarnim pravima, Prijedlog zakona o izmjeni Porodičnog zakona FBiH, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zemljišnim knjigama FBiH. Amandmana je bilo na svako zakonsko rješenje, a Vlada je prihvatila dio njih, koji će biti sastavni dio Zakona.

Zastupnici trenutno razmatraju izvještaje o radu MUP-a FBiH i informacije o stanju sigurnosti.

#BiH #VladaFBiH #PredstavničkiDom #ParlamentFBiH #Notari