Članak

Oboreni Čamparini izvještaji: Zastupnici nezadovoljni radom MUP-a FBiH i stanjem sigurnosti

Da li je odlukom Dragana Lukača rasformiran Odjel za krvne delikte MUP-a FBiH, upitao je Nermin Muzur. 

SARAJEVO, (Patria) - Raspravu o izvještaju o radu MUP-a FBiH za period 2015. - 2019. obilježile su žestoke optužbe na rad ministra Aljoše Čampare i MUP-a FBiH. Zastupnik Damir Mašić komentarisao je rad Dragana Lukača, bivšeg direktora Federalne uprave policije.

“Utjecaj Lukača na rad Uprave policije bio je više nego evidentan. Sam je odredio ko će mu biti nasljednik, dao ovlaštenja, a ovaj njemu isplatio 30.000 KM otpremnine. A onda nam se događa slučaj Gačić. Pitam zbog čega Vlada FBiH čeka na imenovanje direktor FUP-a? Vlada treba da završi tu priču, a ne da imamo v.d. direktora”, poručio je Mašić i dodao kako nema smisla razmatrati izvještaj o sigurnosti u FBiH od prije četiri godine.  

Da li je odlukom Dragana Lukača rasformiran Odjel za krvne delikte MUP-a FBiH, upitao je Nermin Muzur, zastupnik Naroda i pravde.

Podsjetio je i na veliki broj ubistava, od sarajevskih policajaca, Dženana Memića, do drugih ubistava širom FBiH.

Pitao je Muzur federalnog ministra Aljošu Čamparu bavi li se iko međukantonalnim kriminalom.

“Bojim se da smo u velikom problemu kada je u pitanju sigurnost u FBiH, a dodatno sve opterećuju problemi s migrantima, koji se dešavaju uglavnom na teritoriji FBiH”, kazao je Muzur.

Husein Rošić je replicirao Muzuru kazavši da je “Vlada Unsko-sanskog kantona novac koji joj je usmjerio Predstavnički dom podijelila na regres”.

Ponovo je reagovao Muzur i pojasnio da je njegova diskusija zasnovana na onome što je rečeno na tematskoj sjednici o stanju u USK.

Replike su se potom nastavile, Rošić je potom kazao da je Muzur dio vlasti u Kantonu Sarajevo i predložio mu da naprave tematsku sjednicu Skupštine u Kantonu Sarajevo o sigurnosnoj problematici. 

“Sudeći po onome što kolega Rošić govori, onda mi trebamo ukinuti Federalnu upravu policije. Pitao sam za saradnju i koordinaciju Federalnog i kantonalnih MUP-ova”, odgovorio je Muzur.

Tahir Nuhić zamolio je da se zastupnici ne prozivaju i poručio da je USK u problemima koje ne može sam riješiti. 

Azra Hadžić - Bećirspahić kazala je da je Predstavnički dom riješio ono što je mogao o migrantskoj situaciji, te da će biti predmet istrage kako je USK utrošio sredstva koja je dobio od Federacije. 

“Kantonalni MUP nikada nije tražio pomoć FUP-a”, poručila je Hadžić-Bećirspahić. 

Nuhić je odgovorio ne razumije Hadžić-Bećirspahić i da se USK ne može boriti s migrantskom krizom. 

Sanela Prašović-Gadžo kaže da se učinak MUP-a FBiH najbolje vidio u Izvještaju o radu Vlade FBiH. 

“Kako je moguće da jedna tako ozbiljna institucija planira nešto, a to ne provede”, poručila je Prašović Gadžo.

Podsjetila je da je Federalni MUP 2017. primio donaciju privatne firme u opremi za specijalnu jedinicu i da je to predmet istrage SIPA-e. Kako kaže, na sjednici Komisije za sigurnost komandant specijalne jedinice je rekao da je donacija došla preko Ministarstva. 

“Donacija se dovodi u vezu s narkokartelom, što je apsurd”, poručila je Prašović - Gadžo i dodala da je ne čudi što MUP FBiH ima realizaciju planova od 39 posto. 

Zastupnik Irfan Čengić kaže da su uniforme u Kantonu Sarajevo ljepše od svih drugih, ali da nisu ustavne. 

“Ustav kaže da se smije samo grb razlikovati. MUP Kantona Sarajevo je sve nabavljene uniforme donirao MUP-u BPK. Zašto Vlada FBiH nije reagovala. U Kantonu Sarajevo potrošeni milioni, sada traje novi konkurs za nabavku. Ne smijem ni zamisliti kako bi se reagovalo da slično uradi HDZ u Hercegovini”, poručio je Čengić. 

Pitao je i zašto nema direktora FUP-a i kakav je sastav Specijalne jedinice. 

“Mi smo najbolje momke skidali samo zato što su Bošnjaci. Postavljani su momci sa 60-ih mjesta koji su Hrvati. Sada imamo situaciju da su najspremniji momci primljeni u KS i da je specijalna jedinica KS sposobnija od one FUP-a. Dragana Vikića niko nije pitao koje je nacionalnosti kada je branio Sarajevo”, poručio je Čengić.

Munib Jusufović je kazao da se raspravlja o izvještajima za posljednjih pet godina. 

“Zašto pet godina. Zašto nismo raspravljali o ovim izvještajima. Ovo je rekord u mojoj dugogodišnjoj karijeri. Ja ne mogu okriviti ministra Čamparu. On je izvještaje pisao, ali neko ih nije proslijeđivao. Odgovornost može biti ili na Vladi ili na predsjedavajućem, recimo Edinu Mušiću. Trebamo razmatrati da ubuduće možemo razmatrati samo o izvještaju za prethodnu godinu. Moramo pristupiti uvođenju odgovornosti”, kazao je Jusufović.

Zastupnici su oborili sve izvještaje o radu MUP-a FBiH za 2015, 2016, 2017, prvu polovinu 2018. i 2019. godine. Odbijene su i informacije o stanju sigurnosti FBiH za isti period. 

Sudeći po raspravi i ishodu glasanja o ovom pitanju može se zaključiti da ministar Čampara nije dobio prolaznu ocjenu i da stanje sigurnosti u FBiH nije na zadovoljavajućem nivou. 

Glasanjem o sigurnosti i radu MUP-a FBiH okončana je maratonska, 10-satna sjednica Predstavničkog doma FBiH.

#BiH #ParlamentFBiH #AljošaČampara #MUPFBiH #StanjeSigurnosti