Članak

Čović: Novi susret HDZ-a i SDA 7. novembra, bez SNSD-a nema vlasti

Kako je rekao, naglasak u razgovorima sa SDA bit će na unapređenju odnosa i izbornom zakonodavstvu u vezi sa onim što je proteklih nekoliko godina propušteno.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je danas da će sastanak sa delegacijom SDA biti održan 7. novembra, a nekoliko dana kasnije i sa SNSD-om. Najavio je i mogućnost sastanka sve tri stranke. 

"Što se tiče Vijeća ministara mišljenja sam da ga treba napraviti odmah. Niti jednim dokumentom se ne smije uslovljavati formiranje VM-a. Što se tiče SNSD-a, mi se zalažemo da legitimni predstavnici čine vlast. Mi bez SNSD-a nećemo. Možemo izigravati pravila, ali za to nema utemeljenja u Ustavu i zakonodavstvu", kazao je Čović.

On je kazao da je moguće da se napravi zajednički kolegij oba Doma PS BiH gdje bi pozvali Dodika i Džaferovića kao članove Predsjedništva, da budu predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi pokušali naći rješenje. 

Kako je rekao, naglasak u razgovorima sa SDA bit će na unapređenju odnosa i izbornom zakonodavstvu u vezi sa onim što je proteklih nekoliko godina propušteno, poput održavanja izbora u Mostaru, te izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

"Moj stav će biti da ubrzano treba da pregovaramo. Mislim da u naredna dva mjeseca imamo dovoljno vremena da nađemo neka rješenja kao mimimum da bismo stabilizovali odnose u BiH i vratili povjerenje", rekao je Čović.

#BiH #BakirIzetbegović #DraganČović #Vlast