Članak

Kad podsvjesno nadvlada svjesno: Čović otvoreno na strani Rusije i Dodika

Prvi Godišnji nacionalni plan (ANP), dio Akcionog plana za pristupanje BiH NATO-u tako je Čoviću postao drugorazredno pitanje

Piše Amina Čorbo-Zećo


Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH svjesno ili ne, danas je 'družeći' se s novinarima priznao da slijedi politiku Milorada Dodika, te da i nije baš toliki promicatelj evropskih vrijednosti kako voli za sebe reći.

Doduše, mnogo toga on govori, ali djelima nikako ne podupire. Tako Čović, vjerovatno kad je podsvjesno nadvladalo svjesno danas kazao kako „ni u jednom dokumentu nemamo obavezu da formiranje Vijeća ministara uvjetujemo bilo čim, pa ni ANP-om“.

Prvi Godišnji nacionalni plan (ANP), dio Akcionog plana za pristupanje BiH NATO-u tako je Čoviću postao drugorazredno pitanje, a upravo se on zaklinjao u NATO put BiH, ali partnerski odnos s Miloradom Dodikom i očito iste politike koju provodi ovaj dvojac ne bi li se i konačno desila secesija BiH, priznao ono što su analitičari naslućivali od okončanja Općih izbora. 

Čović je nužno sa SDA, ali nikada neće izdati SNSD i Dodika. Čak ni u situaciji kada mora iznevjeriti evropske vrijednosti Hrvata.
Prepoznali su to stranci već odavno, pa je, kako je Patria ranije pisala, zbog sve opasnijeg djelovanja Čovića, vrlo blizu američkim sankcijama.

Retorika Čovića, naročito posljednjih nekoliko mjeseci podjednako je negativna kao i Dodikova. 

Metode ucjena u formiranju vlasti su nastavljene, a danas je prestala i ranije deklarativna priča o putu u NATO i EU.

Čović je zauzeo stranu, sada je pitanje kako će odgovoriti Bakir Izetbegović i SDA. Hoće li nastaviti igru u kojoj HDZ pobjeđuje, na način da DF i SBB ne shvata kao partnere, nego satelite SDA?
Izetbegović bi pod hitno stranke koje su uz SDA trebao predstaviti kao jednake partnere, u suprotnom zna se ko gubi. Dva naprema jedan teško je igrati. Još kada imate lošeg golmana, neminovno je da primite go. Ali, ovo nije nogometna igra, u zalogu je ipak država, zato bi ovakvu situaciju trebalo shvatiti ozbiljno.

Prijetio je Čović paralizom Bosne i Hercegovine, imamo to na djelu, ministri iz reda HDZ-a ne dolaze na sjednice Vijeća ministara, a Čović jasno poručuje da bez SNSD-a nema Vijeća ministara. 

Prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik još u januaru 2017. stavljen je na Crnu listu SAD-a. U svemu ga slijepo prati Čović. Da li će u ovome?

Pisali smo da je Čovićeva sreća i prednost ispred Dodika što Hrvatska lobira za njega, pa je njegov odlazak na Crnu listu za sada na čekanju, ali mijenjaju li se stvari sada kada je Čović i protiv ANP-a, a Hrvatska dio NATO-a. 

Čović se ovakvim djelovanjem stavio na stranu Rusa, a što ga miljama udaljava i od 'njegove' Hrvatske i evropskih vrijednosti. 

#BiH #VijeceMinistara #ANP #DraganČović #FormiranjeVlasti #NATO