Članak

GO SDP BiH: Uborak je deponija smrti i mora biti zatvorena

GO SDP BiH Mostar očekuje od institucija države da efikasno i istinito izvijeste javnost o vrsti otrova koji su razlog pomora ribe, saopćeno je danas iz te Gradske organizacije.

MOSTAR, (Patria) - GO SDP BiH Mostar očekuje od institucija države da efikasno i istinito izvijeste javnost o vrsti otrova koji su razlog pomora ribe, saopćeno je danas iz te Gradske organizacije.

"Potpuno smo svjesni kako je izlijevanje otpadnih voda deponije Uborak u Sušicu ključni razlog pomora ribe i još jedan slučaj u nizu koji dokazuje da je zabrinutost građana zbog deponije Uborak opravdana i da ona što hitnije mora biti zatvorena i sanirana. Želimo vjerovati kako ovim slučajem svim građanima Mostara postaje jasnije kako su tvrdnje građana o stepenu zagađenosti deponije nesporne, te stoga očekujemo da inspekcija uradi svoj posao profesionalno u interesu naroda, a ne politike. Krajnje je vrijeme je da se ozbiljno pristupi rješavanju ovog problema od strane institucija, jer najava pokvarene politike kako će jednogodišnjom privremenom okolinskom dozvolom produžiti životni vijek deponije je prije svega nezakonit, a moralno i politički potpuno pogrešan.

Pozivamo sve nadležne da se ne igraju više životima ljudi, te da zajedničkim pristupom bez politikanstva pronađemo alternativnu lokaciju i u skladu sa zakonom istu uredimo kao novu deponiju, a postojeću zatvorimo i saniramo", saopćeno je.

#BiH #Mostar #DeponijaUborak