Članak

Komisija sutra daje preporuku Parlamentu za Tegeltiju, ministarstva davno raspodijeljena

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara sastoji se od po jednog predstavnika svake političke stranke koja participira u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH zakazana je za 26. novembar. Nakon usvajanje Zapisnika konstituirajuće sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH članovi komisije krenut će u razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara sastoji se od po jednog predstavnika svake političke stranke koja participira u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

"Komisija razmatra informacije koje su, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, dužni da dostave kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova tog vijeća. Ta komisija, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje su imenovani.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora s kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Domu potvrdu izbora kandidata. Preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuća za Dom", saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Prema ranijem dogovoru predsjednika SNSD-a, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića izvršena je raspodjela ministarstava u novom sazivu Vijeća ministara.

Srpskim kadrovima osim mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripale su i pozicije ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ljudskih prava i izbjeglica i prometa i komunikacija. Kadrovima iz hrvatskog naroda sljeduju pozicije ministara finansija, civilnih poslova i pravde, dok će bošnjački kadrovi dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

S obzirom da SNSD djeluje u koaliciji sa Demokratskom narodnom strankom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP), te Srpskim klubom (Ujedinjena Srpska) ostaje da se vidi da li će ta stranka neki od resora ustupiti kadrovima predstavnicima koalicionih partija.

Slično je i sa SDA, koja je u koaliciji sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB) pa je nejasno da li će neko od ministarstava pripasti nekoj od koalicionih stranaka.

Istovremeno jedino je posve jasno da će sva tri resora u Vijeću ministara BiH pripasti kadrovima HDZ-a BiH. Strankama za raspodjelu bit će i pozicije 10 zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH s obzirom da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo odbrane BiH dva. Zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH prema zakonskim odredbama mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

#BiH #VijećeMinistaraBiH #ParlamentarnaSkupštinaBiH #ZoranTegeltija