Članak

Optužnica protiv Mitrović Tadije, ubijao Bošnjake u Bratuncu

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mitrović Tadije, rođenog 1952. godine u Bratuncu.

SARAJEVO, (Patria) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mitrović Tadije, rođenog 1952. godine u Bratuncu.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca i okolice, kao pripadnik VRS sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti počinjenog ubistvima. On se tereti da je, naoružan i u uniformi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u maju 1992. godine, došao u mjesto Glogova, gdje je vršio potragu za civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, radi ubistva navedenih civila, te je osobno sudjelovao u ubistvu civila bošnjačke nacionalnosti kojeg su pronašli u blizini kuće.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo progona kao zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

#BiH #TužilaštvoBiH #RatniZločin #MitrovićTadija