Članak

Komšić i Džaferović razgovarali s premijerom Slovenije o poboljšanju dobrih odnosa

Istaknuto je da BiH želi jačati odnose i saradnju s Republikom Slovenijom u raznim oblastima, posebno na ekonomskom planu. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom, a tokom razgovora naglašeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Republike Slovenije, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na svim nivoima.

Istaknuto je da BiH želi jačati odnose i saradnju s Republikom Slovenijom u raznim oblastima, posebno na ekonomskom planu. 

Rečeno je i da Republika Slovenija snažno podržava proces proširenja EU na Zapadni Balkan. Bez Zapadnog Balkana EU neće biti kompletna, naglašeno je na sastanku. Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći Republike Slovenije prema BiH u procesu integracija u EU. Sagovornici su razgovarali i o problemu ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Istaknuto je da je potrebno zajedničkim pristupom prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije riješiti pitanje migracija na zadovoljavajući način. 

Prije sastanka s Šarecom, Komšić i Džaferović razgovaali su s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, te s članovima akademske zajednice na temu "Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine", koji je održan na Novoj univerzi u Ljubljani.

#BiH #ŽeljkoKomšić #PredsjedništvoBiH #ŠefikDžaferović #MarjanŠarec #Slovenija