Članak

Omogućiti finansiranje Memorijalnog centra Potočari kroz javne budžete

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari kazao je da se konferenciji odazvalo 40 načelnika općina i gradonačelnika. 

SARAJEVO, (Patria) - Svojevrsna donatorska konferencija danas je održana u Parlamentu BiH kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za rad Memorijalnog centra Potočari. Iz državnog budžeta godišnje Memorijalni centar dobija 500.000 KM što nije dovoljno da se sačuva infrastruktura ili da se rade određeni projekti. 

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari kazao je da se konferenciji odazvalo 40 načelnika općina i gradonačelnika. 

"Memorijalni centar nije samo naša briga, nego je riječ o javnom dobru. Ono što mogu reći na temelju odaziva - ovdje će biti 40 načelnika i gradonačelnika i predstavnika raznih nivoa vlasti. To je dokaz da je očigledno sazrela i stvorila se kritična masa gdje se Memorijalni centar i očuvanje sjećanja na genocid smatra javnim dobrom", kazao je Suljagić. 

Suljagić je pojasnio da je ideja da to bude praksa svake godine, ali u skladu sa mogućnostima svake općine i grada. On je uputio apel svim nadležnim da se uključe kako Memorijalni centar ne bi dalje propadao. 

"Voda koju vidite u spomen sobi ona je tu jer nam curi krov. Voljeli bi da konzerviramo lokaciju, obnovimo infrastrukturu. Bez toga ne možemo pričati ni o čemu", rekao je.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova poručio je da je ova inicijativa podnesena zajedno sa Memorijalnim centrom i drugim nivoima vlasti da se u budžetima planiraju sredstva za Memorijalni centar u Potočarima. 

"Nedopustivo je da Memorijalni centar nema sredstava. Želimo da jednu značajnu finansijsku podršku damo centru i ljudima koji ga vode, da pokreću projekte i da se odradi taj dio posla", izjavio je Osmanović.

Izrazio je želju da sve druge institucije u BiH pokažu spremnost da se ugrade u Memorijalni centar u pogledu finansiranja.

"Ono što očekujemo na ovom sastanku je da postoji stavka za finansiranje, koja će biti u narednih 50-100 godina. Da se zna da je neka općina prisutna u finansiranju tog projekta", poručio je.

#BiH