Članak

Državni parlamentarci počinju s radom

Zastupnici će 18. decembar konačno izjasniti se o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

(Patria) - Dan nakon što su formirane stalne komisije Predstavničkog doma i tačno godinu nakon što je ovo zakonodavno tijelo konstituirano, zakazana je sjednica Doma. 

Zastupnici će se 18. decembra konačno izjasniti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Poznato je da budžet, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, za ovu godinu nije usvojen i da se institucije finansiraju već godinu na osnovu odluke o privremenom finansiranju.

Poslanici će se izjašnjavati i o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH. Nakon godinu blokade rada, poslanici će razmatrati i niz dokumenata koji se uglavnom odnose na finansiranje brojnih projekata, a za čiju je realizaciju sredstava neophodna saglasnost Parlamenta BiH. Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić na dnevni red redovne sjednice stavio je čak 45 tačaka koje već duže vrijeme čekaju na razmatranje zbog ranijih SNSD-ovih blokada rada državne zakonodavne vlasti.

#BiH