Članak

Općina Stari Grad izdvaja 50.000 KM za podršku Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

U ime Memorijalnog centra memorandum je potpisao predsjednik Upravnog odbora Ševket Hafizović.

SARAJEVO, (patria) - U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, a u cilju osiguravanja sredstava za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s upravom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, a naišla je na dobar odziv kantona, općina i gradova u BiH.

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić već su prihvatili ovaj prijedlog, te je u prijedlogu budžeta za 2020. godinu koji je Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo na prošloj sjednici, već planirano 50.000 KM za ove svrhe.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić kazao je danas da nisu postavljali uslove kako i u kojem iznosu se može podržati rad Centra.

“Uvjeravam vas da ćemo cijeniti svaki fening, svaku marku koju dobijemo od vas i da taj novac nećemo trošiti na kupovinu službenih automobila i slično, nego samo za ono što smo vam danas predstavili”, kazao je Suljagić u Parlamentarnoj skupštini.

Dodao je da su neki od zainteresovanih odlučili potpisati memorandum o saradnji a naknadno utvrditi iznos sredstava, nakon što to odobre Općinska vijeća, a neki su prihvatili inicijativu a naknadno će se utvrditi uslovi za podršku.

“Neki su, poput načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića već planirali ta sredstva u svojim budžetima i oni su usvojeni, a iako on danas nije mogao prisustvovati sastanku ja mu se zahvaljujem za podršku”, kazao je Suljagić. U ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića Memorandum o o razumijevanju potpisala je danas Safija Šahović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu. U ime Memorijalnog centra memorandum je potpisao predsjednik Upravnog odbora Ševket Hafizović.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je da je Memorijalni centar Srebernica – Potočari jedan od stubova našeg pamćenja koji treba našu pomoć.

“Mi smo inicirali ovaj sastanak u cilju poboljšanja načina finansiranja, upravljanja i brige o Memorijalnom centru Potočari…važno je da današnji skup pokrene i poboljša rad Memorijalnog centra u mnogim segmentima”, kazao je ministar Osmanović i podsjetio da se sljedeće godine obilježava 25 godina od pada Srebrenice.

Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari potrebna su sredstva za očuvanje autentičnosti lokacija, elementarnu podršku konzervaciji i zaštita objekata, istraživački projekat “Iskustva djece tokom genocida u Srebrenici”, korištenje savremenih alata komunikacije u širenju istine o geonocidu u Srebrenici i drugo. 

#BiH