Članak

Dva Nigerijca koja su nezakonito iz Hrvatske ušla protjerana iz BiH

Navedena lica su legalno boravila u Republici Hrvatskoj, te su nezakonito iz Republike Hrvatske ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO, (Patria) - Dana 20.12.2019. godine, Služba za poslove sa strancima je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti udaljila sa teritorije Bosne i Hercegvine dva lica E. K. C. i A. U. A., državljane Nigerije.

Navedena lica su legalno boravila u Republici Hrvatskoj, te su nezakonito iz Republike Hrvatske ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar.

S obzirom da su lica u toku postupka izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt sa nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Cijeneći najbolji interes navedenih lica, proveden je postupak njihovog udaljenja, te su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine, letom preko Istanbula za Nigeriju.

#BiH