Članak

ANP: BiH prepoznala euroatlantske integracije kao vanjskopolitički cilj

Program reformi, dokument koji je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen 19. novembra ove godine i koji definira odnose naše zemlje s NATO savezom, ugledao je svjetlo dana

(Patria) - Program reformi, dokument koji je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen 19. novembra ove godine i koji definira odnose naše zemlje s NATO savezom, ugledao je svjetlo dana.
Ovaj dokument bi trebao biti poslan u Brisel dan nakon što bude imenovano Vijeće ministara BiH. 

S obzirom da je zakazana sjednica Predstavničkog doma PS BiH u ponedjeljak očekuje se slanje Programa reformi već u utorak 24. decembra. Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO, prva je rečenica u uvodnom dijelu Programa reformi BiH. Dokument je objavila srpskainfo.

U ovom programu na 19 stranica se, između ostalog, navodi: 

„Odnosi s NATO-om se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u savremene ekonomske, evropske, političke i procese sigurnosne saradnje potvrđuje njenu predanost principima demokratije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. Bosna i Hercegovina podnosi NATO-u ovaj dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“. BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH“, piše u Programu reformi.

Također, a što je već na društvenim mrežama Dragan Mektić izdvojio kao zanimljivo u dokumentu stoji:

"BiH je prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP-a i IPP-a programa", navodi se u dokumentu.

 

#BiH